ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia, partener în clusterul Start Inovare

d1-1498066540.jpg

În data de 21 iunie, la Bucureşti a avut loc evenimentul de lansare a clusterului Start Inovare, ce a fost găzduit de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice!

Asociaţia Start Inovare s-a înfiinţat în anul 2016, fiind astfel rezultatul unui proces de colaborare între entităţi provenind din zone diverse ale economiei, care s-au reunit cu scopul de a facilita transferul tehnologic, pe scară largă, a celor mai avansate tehnologii menite să rezolve probleme din agricultură, mediu, energie, IT etc.. Din cluster fac parte ADR Sud Muntenia, companii de renume mondial (General Electric, Kapsch), lideri pe piaţa locală (Iridex, ISPE), universităţi, companii private de R&D, asociaţii etc., care împreună au capacitatea tehnologică de know-how şi financiară de a genera soluţii inovative cu aplicabilitate imediată. Membrii clusterului Start Inovare însumează o experienţă şi o istorie impresionantă în domeniul inovării şi al transferului tehnologic, care, transpuse în cifre, arată astfel: peste 300 de ani de expertiză cumulată la nivel mondial; peste 2.000 de angajaţi în domenii extrem de variate precum energie, IT, agricultură, mediu, aeronave etc..

În deschiderea evenimentului de lansare, denumit „Smart Infrastructure Workshop”, directorul ADR Sud Muntenia, dr ing. Liviu Muşat, a vorbit despre importanţa participării în acest proiect ambiţios pe de-o parte pentru sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale din regiunea noastră, iar pe de altă parte pentru aportul important pe care îl poate avea Agenţia în clusterul Start Inovare, datorită expertizei profesionale construite în cei aproape 20 de ani de existenţă:

„În momentul în care am primit propunerea de a fi parteneri în cadrul acestui proiect atât de îndrăzneţ – clusterul Start Inovare -, am acceptat fără ezitare participarea Agenţiei. În primul rând fiindcă regiunea în care noi ne desfăşurăm activitatea are nevoie de acest parteneriat, în care transferul tehnologic şi de know-how sunt soluţii cheie pentru o dezvoltare durabilă armonioasă, care poate astfel genera o creştere a nivelului de trai în comunităţile locale.

De asemenea, un alt motiv care a stat la baza implicării noastre în acest cluster este dat de faptul că Agenţia, în cei aproape 20 de ani de existenţă, a câştigat o expertiză profesională importantă în domeniul dezvoltării regionale, pe care dorim să o oferim la rândul nostru acestui cluster, onoraţi fiind că suntem alături de dumneavostră.

Priorităţile pe care clusterul şi le-a propus se identifică aproape în totalitate cu priorităţile regiunii noastre, şi aici mă refer în mod special la agricultură, industria alimentară, industria auto etc. Avem resurse şi avem tradiţie în regiunea Sud Muntenia, dar din păcate nu mai avem competitivitate, care, fără revigorarea domeniului cercetării este aproape o utopie. Drept pentru care credem în acest tip de dezvoltare în parteneriat, prin clusterul Start Inovare, şi ne alăturăm acestei iniţiative cu toată convingerea că poate fi o soluţie pentru problemele cu care se confruntă cei peste 3 milioane de locuitori ai regiunii Sud Muntenia.

Venim cu toată încrederea şi ne dorim să fim un membru de bază al clusterului, încredinţându-vă că vom face tot ceea ce ne stă în putere ca Start Inovare să fie un succes.”

În prima parte a evenimentului de lansare a avut loc o sesiune plenară de prezentare a clusterului şi a membrilor acestuia, precum şi o serie de discursuri din partea autorităţilor şi ale unor organisme financiare naţionale şi internaţionale. Ulterior, s-au desfăşurat în paralel workshop-uri în domeniile: agricultură, mediu, energie şi IT&C, în cadrul cărora au fost prezentate tendinţele de dezvoltare pentru aceste sectoare de interes, precum şi date cu privire la principalele noutăţi tehnologice din aceste domenii.

Organizaţia poate oferi prin intermediul membrilor săi soluţii inovative pentru o mare diversitate de probleme cum ar fi: tehnologiile de compostare, reţele inteligente de energie, IT, telemedicină, drone etc.. Elementul central îl constituie capacitatea entităţilor reunite în această asociaţie de a accesa cele mai revoluţionare tehnologii în domeniu, fundamentate pe principiile integrităţii şi ale bunelor practici, şi de a le pune în sprijinul economiei naţionale, prin intermediul companiilor româneşti.

Mai multe informaţii despre clusterul Start Inovare găsiţi accesând website-ul www.startinovare.ro sau direct, contactând asociaţia la adresa de e-mail: office@startinovare.ro.

Alte știri ADR Muntenia