ADR Sud Muntenia

Ambalat pentru succes

SC NICOL SRL

Mihailesti, Giurgiu

Nu ne asteptam ca obtinerea de fonduri nerambursabile sa aiba un impact atat de mare asupra afacerii noastre. Pur si simplu, a fost un pas urias pentru noi”, marturiseste Melania Coada, proprietara firmei SC NICOL SRL. “Prin achizitionarea a doua utilaje de care aveam nevoie, productia noastra a crescut fantastic, ne-am dezvoltat si am prins un loc foarte bun pe piata”, adauga Melania Coada, care a preluat firma de ambalaje din carton de la tatal ei, in urma cu sapte ani.

La sfarsitul anului 2003, familia Coada a aflat ca a obtinut finantare din fonduri nerambursabile. Desi la inceput a fost sceptica in privinta acestor fonduri, Melania Coada a constatat ca procedurile sunt foarte usoare in comparatie cu demersurile pentru obtinerea unui credit bancar. “Nu credeam ca totul va fi asa de usor. Am fost destul de sceptica la inceput, pentru ca, la fel ca multi alti oameni, eram de parere ca astfel de fonduri nu sunt pentru oameni ca noi, ca se dau intr-un mod mai putin transparent. Ma si mir ca am incercat pana la urma, avand aceasta parere. Am avut insa prieteni care ne-au incurajat sa incercam si din fericire totul a decurs mai mult decit multumitor. Nimeni nu ne-a pus bete in roate, iar cei de la ADR Sud Muntenia au fost foarte deschisi”, spune Melania Coada. Ea urmareste in continuare programele de finantare, cum ar fi Phare, si ar incerca oricand sa mai obtina fonduri nerambursabile.

Valoarea totala a proiectului a fost de doua miliarde de lei vechi, dintre care 975 de milioane finantare nerambursabila si 1,25 miliarde, contributie proprie. Fondurile au fost acordate de Guvernul Romaniei, prin programul “Dezvoltarea oraselor prin stimularea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii”, cu finantare din bugetul Ministerului Integrarii Europene pe 2003, in cadrul programelor regionale specifice. Intreaga suma a fost cheltuita pe doua utilaje, care au crescut productia in mod spectaculos. “Inainte, cu utilajele pe care le aveam, faceam doua-trei mii de cutii intr-un schimb de opt ore. Acum, ajungem la peste 15.000 de cutii intr-un schimb de opt ore”, afirma Melania Coada. Aceasta diferenta de productie a adus firmei o serie de clienti mari din industria alimentara si de incaltaminte. In urma proiectului au fost angajaþi patru oameni, insa numarul acestora are toate sansele sa fie dublat. Mai mult, criza de spatiu de productie si depozitare provocata de avalansa de comenzi i-a determinat pe sotii Coada sa ia in calcul construirea unei noi hale. “Este extraordinar ce ni se intimpla!” raspunde Melania Coada, atunci cind este intrebata cum a trecut ultimul an. “Nu ne asteptam ca aceste utilaje sa ne impinga parca de la spate si sa ne dea un asemenea avant”.