ADR Sud Muntenia

Cresa darapanata a siderurgistilor si lupta pentru modernizare

Primaria Calarasi

Calarasi, Calarasi

Proiect finantat  prin Subprogramul "Investitii in servicii sociale" ( HG 93/2003)

Cresa darapanata a unui cartier sarac din Calarasi a devenit, in mai putin de un an, unul dintre cele mai cautate centre pentru copii ale orasului. Metamorfoza i-a uimit pe multi locuitori ai Calarasului, care tin acum cu orice pret sa-si aduca aici copiii sau nepotii.

Ideea crearii unui centru modern, cu cresa si grupe pentru prescolari, i-a venit Luminitei Nastase, sef serviciu dezvoltare comunitara si relatii internationale la Primaria Calarasi. “Stiam de mult timp despre fosta cresa a combinatului siderurgic, de la mama mea, care lucra la o policlinica din apropiere”, spune Luminita Nastase. Cand a aflat ca Guvernul ofera fonduri pentru unitati sociale, a simtit ca a sosit momentul sa faca ceva pentru copiii de acolo. “Mai intai am fost la fata locului si mi-am zis ca nu e adevarat! Mi-am zis ca proiectul trebuie sa iasa, lupt sa iasa!” isi aminteste Luminita Nastase.

Dotarile fostei crese fusesera finantate de combinatul siderurgic si de spitalul judetean de urgenta. Cladirea era amplasata in cartierul muncitorilor siderurgisti. Era cresa lor. Isi duceau copiii luni dimineata si ii luau vineri seara. Cand combinatul siderurgic a intrat in declin, cheltuielile cresei au fost preluate de spitalul judetean de urgenta. In 2002, finantarea a fost preluata integral de bugetul local. A fost momentul in care consiliul local a inceput sa investeasca. Pina atunci, copiii se incalzisera cu lemne, iar cladirea se afla in paragina.“La vremea respectiva, am facut bransarea la reteaua de distributie a gazului metan, le-am montat centrala si am incercat sa peticim cladirea cit am putut, ca le ploua in cap”, spune Luminita Nastase. In 2003, angajata primariei a vazut posibilitatea renovarii integrale si modernizarii cladirii.

Impreuna cu fundatia "Actiunea Civica", Luminita Nastase a scris si a castigat pentru primarie un proiect, prin intermediul Subprogramului „Investitii in servicii sociale". Valoarea totala a proiectului a fost de 2.275.277.000 lei vechi, din care 1.876.749.300 lei vechi a fost aportul nerambursabil al Ministerului Integrarii Europene, iar restul, contributia proprie a primariei.

Lucrarile au inceput in septembrie 2004 si au luat sfarsit in vara lui 2005. Cladirea a fost reparata integral, au fost realizate amenajari interioare si de igienizare totala, precum si dotarea centrului cu mobilier si echipamente specifice."In urma investitiei, am primit autorizatie de functionare, sanitar-veterinara, de la mediu, de la pompieri", precizeaza Mariana Leu, directoarea centrului care numara acum 27 de angajati. Deocamdata, sunt inscrisi 70 de copii cu varste cuprinse intre zero si sase ani. Numarul solicitantilor creste insa vertiginos. "Si, daca inainte eram ocoliti de oamenii cu pretentii, acum avem si copii de medici, profesori sau ingineri, care vin la noi din tot orasul", marturiseste Mariana Leu.