Ziua de 9 mai are triplă semnificație pentru românii de pretutindeni. În această zi sărbătorim Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat a României și încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1985, liderii Comunității Europene, întruniți în cadrul summit-ului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. De asemenea, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, lansa în data de 9 mai 1950 documentul rămas înscris în istorie drept „Declarația Schuman”, prin care s-a făcut primul pas în direcția creării Uniunii Europene de astăzi. „Pacea mondială nu va putea fi salvgardată fără eforturi creatoare pe măsura pericolelor care o amenință. Contribuția pe care (numai) o Europă organizată și vie o poate aduce civilizației umane este indispensabilă menținerii păcii (mondiale). Fiind de peste douăzeci de ani promotoarea unei Europe unite, Franța a avut mereu drept obiectiv esențial salvgardarea păcii. Europa (unită) nu a putut fi edificată, a cunoscut războaie. Europa (unită) nu va putea fi creată dintr-o dată și nici ca o construcție finită: ea se va realiza prin pași concreți, creând mai întâi o solidaritate de fapt. Reunirea națiunilor europene reclamă că opoziția seculară dintre Franța și Germania să fie eliminată: de aceea, demersul trebuie să vizeze în primul rând Franța și Germania”, se preciza în documentul avansat de ministru francez al afacerilor externe, Robert Schuman.
În luna mai, instituțiile UE vă invită să participați la o gamă largă de activități online și la fața locului în toate statele membre ale UE, precum și la sediile instituțiilor UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg. Având în vedere că Anul european al tineretului 2022 aduce în prim-plan tinerii Europei și că vocile cetățenilor au fost amplificate de Conferința privind viitorul Europei, nu a existat niciodată un moment mai bun să ne reunim, să discutăm despre provocările cu care ne confruntăm cu toții și să creăm un viitor mai bun pentru Europa, care să ne aducă beneficii tuturor.