Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia sprijină Institutul de Geografie al Academiei Române în implementarea activităţilor propuse în cadrul proiectului desfăşurat cu finanţare europeană „FP7 ECLISE (Enablishing Climate Information Services for Europe ECLISE, Dezvoltarea unor servicii de informare climatică pentru Europa)”.
Astfel, marţi, 4 septembrie, la sediul ADR Sud Muntenia din Călăraşi va avea loc o întâlnire de lucru cu grupul de fermieri din zonă, în vederea prezentării proiectului european şi a rezultatelor potenţiale ce ar putea veni în sprijinul acestora. Totodată, în cadrul întrunirii se vor purta discuţii despre problemele actuale cu care se confruntă agricultura din Câmpia Bărăganului, schimbările climatice şi despre măsurile de adaptare la aceste schimbări.
Scopul proiectului ECLISE – Enabling Climate Information Services for Europe este de a furniza servicii climatice la nivel european prin: dezvoltarea unor servicii climatice pentru anumite regiuni din Europa, în strânsă colaborare cu beneficiarii locali, şi dezvoltarea unui concept de servicii climatice europene care să rezolve necesităţile de informaţii climatice de nivel pan-european.
Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea totală a acestuia este de 4,48 milioane de euro. Parteneri în cadrul proiectului sunt următoarele instituţii europene: Institutul Naţional de Hidrologie şi Managementul Apei România, Institutul de Geografie al Academiei Române, Institutul Regal de Meteorologie al Ţărilor de Jos (coordonator), Institutul de Meteorologie şi Hidrologie al Suediei, Centrul Helmholtz Germania, Universitatea Wageningen (Ţările de Jos), Institutul Ştiinţelor Atmosferei şi Climei Italia, Universitatea Bergen Norvegia, Institutul de Meteorologie Norvegia, Univeristatea Tehnică din Creta (Grecia) şi Universitatea din Newcastle (UK).