ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia, la cea de-a doua întâlnire de lucru a consorțiului proiectului ClusterFY

În perioada 16 - 18 octombrie, reprezentanți ai ADR Sud Muntenia și ai Asociației Clusterelor din România - CLUSTERO și Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești, beneficiari ai proiectului din regiunea Sud Muntenia, au participat la cea de-a doua întâlnire a consorțiului proiectului ClusterFY, organizată în Groningen și Leeuwarden, de către Alianța Provinciilor din Nordul Olandei, partener în proiect.

Proiectul „ClusterFY– Fostering Clusters’Interregional Collaboration and Integration into International Value Chains” este finanțat în cadrul celui de-al doilea apel al programului Interreg Europe şi se derulează în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021.

ADR Sud Muntenia este partener în cadrul consorțiului alături de Agenția pentru Ştiință, Inovare şi Tehnologie (Lituania), Asociația Alianța Provinciilor Nordice (Olanda), Municipalitatea din Hudiksvall (Suedia), Agenția pentru Dezvoltarea Întreprinderilor (Polonia), Universitatea din Castilia (La Mancha – Spania), Agenția de Inovare şi Energie (Slovacia) şi Centrul pentru Cercetare şi Tehnologie Hellias (Grecia).

La Comitetul de monitorizare a proiectului s-au purtat discuții despre managementul proiectului, activitățile desfășurate de fiecare partener din proiect, contribuția la succesul proiectului şi, totodată, au avut loc dezbateri privind implementarea strategiei de comunicare ClusterFY. Cu această ocazie, partenerul Alianța Provinciilor din Nordul Olandei a organizat workshop-ul interregional „Cluster Strategies and Policy Development”, la care au fost invitați să participe și membrii consorțiului proiectului „Energy Valley”, finanțat de Programul Interreg IV B pentru Marea Nordului. În cadrul acestui eveniment, care s-a desfășurat la sediul Universității din Groningen, au fost prezentate politicile pentru clustere ale statelor implicate în proiect, Strategiile de specializare inteligentă (S3) ale regiunilor partenere, precum şi bune practici pentru dezvoltarea clusterelor din Olanda. De asemenea au fost organizate vizite de lucru la institutele de cercetare ale Universității din Groningen și Leeuwarden, pentru a prezenta exemple de bună practică în domenii variate, precum: eficiență energetică, medicină și managementul apelor etc..

Bugetul proiectului ClusterFY este de 1.818.325 de euro, din care bugetul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este de 174.320 de euro. Obiectivul proiectului constă în îmbunătățirea instrumentelor de politică regionale sau naționale care urmăresc intensificarea proceselor de clusterizare, în special în sectoarele legate de tehnologiile generice esenţiale (KET), precum și stimularea cooperării interregionale între/printre clustere și rețelele de afaceri și încurajarea integrării acestora în lanțurile valorice inovative și o mai bună ocupare a forței de muncă, în vederea implementării strategiilor de specializare inteligentă.

Alte știri ADR Muntenia