În cadrul evenimentului privind „Internaționalizarea IMM-urilor în era digitalizării”, desfășurat în data de 19 martie, a fost organizată Conferința Midterm ce a avut ca scop abordarea provocărilor și a oportunităților procesului de internaționalizare. În acest context, IMM-urile din regiunile centrale ale Europei, precum și din regiunea Dunării au avut posibilitatea de a face schimb de experiențe în ceea ce privește strategiile de internaționalizare și de a transmite provocările cu care se confruntă decidenților prezenți la acest eveniment.
În cadrul conferinței au existat trei sesiuni plenare, după cum urmează:
- Internaționalizarea IMM-urilor în era digitalizării – context în care au avut loc discuții privind modul în care IMM-urile pot să-și desfășoare activitatea cu succes și să rămână competitive, ținând seama de noua tendință de digitalizare a procesului de lucru;
- Internaționalizarea IMM - Studii de caz – sesiune în care a fost realizat un forum interactiv; participanții au putut analiza provocările și succesele celor 5 IMM-uri din 5 țări diferite: Slovenia, Croația, Germania, Ungaria, Portugalia;
- Internaționalizarea IMM-urilor - posibilități de intervenție din partea decidenților politici.
În paralel cu aceste trei sesiuni plenare, s-a desfășurat și o sesiune B2B în cadrul căreia participanții au avut posibilitatea de a discuta față în față cu reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din UE, cu o atenție deosebită pentru Baden-Württemberg.
Totodată, Conferința Midterm organizată în cadrul proiectului UpGradeSME le-a oferit celor prezenți prilejul de a vizita atelierul de inovare MHPLab din Ludwigsburg, vizită ce poate fi considerată o experiență de învățare pentru reprezentanții IMM-urilor participante și pentru actorii regionali.
Evenimentul destinat internaționalizării IMM-urilor a fost urmat de o reuniune de Capitalizare, desfășurată în cadrul Ariei prioritare 8 a Strategiei Dunării, organizată de partenerul german al proiectului, Steinbeis Europa Zentrum în colaborare cu Ministerul Economiei, Muncii și Locuinței din Baden-Württemberg și Liderul de proiect, Panon Business Association din Ungaria.
Cea de a doua zi a fost dedicată întâlnirii Comitetului de coordonare a proiectului, în care partenerii au purtat discuții privind detaliile tehnice ale proiectului, finalizarea Planului Local de Acțiune și închiderea primei faze a proiectului.
Proiectul UpGradeSME, pe care Agenția îl implementează în calitate de partener, este finanțat prin Programul Interreg Europe și vizează îmbunătățirea politicilor din diferite regiuni europene în domeniul dezvoltării competitivității IMM-urilor. Proiectul are o durată de derulare de 5 ani, implementarea acestuia începând în luna aprilie 2016, urmând a se finaliza la sfârșitul lunii martie 2021. Consorțiul ce implementează acest proiect este format de 8 parteneri din 6 țări europene (Ungaria, România, Germania, Olanda, Portugalia și Spania).