În perioada 27-29 aprilie 2022, doi reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, împreună cu doi stakeholderi din partea Advanced Technology Systems (ATS), respectiv a Asociației profesionale pentru excelență și eficiență energetică în construcții, au participat, în cadrul proiectului SHREC „Utilizarea -energiilor regenerabile pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, la Seminarul și vizitele de studiu organizate de reprezentanții Municipalității Arrasate-Mondragon din Spania. Evenimentul a reunit partenerii proiectului SHREC, actori importanți din sectorul energetic, ai mediului de afaceri, ai autorităților publice locale și naționale precum și ai mediului academic din țările partenere.
Evenimentul a cuprins atât vizite de studiu la diverse proiecte de eficiența energetică, cât și seminarii în cadrul cărora s-a discutat despre politicile privind tranziția energetică existente în regiune.
Vizitele de studiu s-au realizat la Centrul Kulturola – centru recent renovat care îmbină moștenirea culturală cu eficiența energetică, Clusterul ACEDEs „living-lab”– unde s-au purtat discuții despre tipurile de reabilitări de locuințe SUREDESA și Platforma Energetică Biscay Marine Bermeo-Armintza.
Seminariile au avut ca obiectiv prezentarea de proiecte de eficiență energetică, strategiile locale, regionale și naționale privind tranziția verde, ecosistemul de cooperative precum și discuții privind comunitățile energetice.
În ultima zi a evenimentului a avut loc și ședința comitetului de coordonare a proiectului în cadrul căreia s-a discutat despre activitățile implementate de fiecare partener al proiectului în regiunea sa, elaborarea planului de acțiune privind eficiența energetică, viitoarea vizită de studiu organizată de Agenția pentru Energie și Mediu din Regiunea Auvergne Rhone-Alpes din Franța, precum și faza a doua de implementare a proiectului, care presupune implementarea și monitorizarea planurilor de acțiune.
Proiectul SHREC este implementat de ADR Sud Muntenia în calitate de partener. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți politicile regionale și naționale, cu scopul de a crește ponderea energiei obținute din surse regenerabile în mixul global de energie și de a încuraja și facilita producerea și utilizarea surselor regenerabile de către întreprinderi, comunități și gospodării care țintesc spre un viitor cu un consum de energie mai scăzut în emisii de carbon. Proiectul este implementat de către un consorțiu format din opt parteneri din Olanda, Slovacia, Lituania, România, Italia, Spania, Franța și Suedia, al cărui Coordonator este Universitatea de Științe Aplicate Hanze din Olanda. Mai multe detalii cu privire la proiect găsiți accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-shrec/static/1236.