Miercuri, 8 decembrie 2021, Andreea Mirela Tache, directorul Direcției Economice din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, a participat la o întâlnire cu mediul de afaceri și cel academic din Călărași și București, organizată de Consiliul Județean (CJ) Călărași și ocazionată de prezentarea ideii de proiect privind construirea unui parc de știință și tehnologie, destinat elevilor, profesorilor și firmelor din județ. Această inițiativă se concretizează în urma deplasării delegației Consiliului Județean Călărași, din care a făcut parte și Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia, la finele lunii octombrie, în Klagenfurt (Austria), unde a fost vizitat un astfel de laborator educațional în cadrul căruia tinerii pasionați de știință și tehnologie învață în mod creativ, iar profesorii beneficiază de cursuri de formare profesională.
Ideea de proiect îi aparține fostului profesor și inspector școlar, Klaus Nicolae Micescu, prezent, de asemenea, alături de Mihăiță Beștea, vicepreședintele CJ Călărași, în delegația care a efectuat vizita în Austria.
Andreea Mirela Tache, directorul Direcției Economice a ADR Sud Muntenia, a prezentat oportunitățile de finanțare din Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021-2027, Prioritatea 5 – „O regiune educată”, ce vor fi disponibile după aprobarea programului de către Comisia Europeană, dar și despre digitalizarea administrației publice din regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia. Astfel, anul viitor vor fi lansate ghidurile de finanțare pentru accesarea de fonduri europene, în vederea implementării proiectelor ce vor fi transmise în POR Sud – Muntenia 2021-2027, programul fiind o potențială sursă de finanțare pentru Parcul de Știință și Tehnologie Danubius, alături de Programul INTERREG VI A, SEE Grants, fondurile structurale de cercetare, fondurile naționale și contribuțiile viitorilor parteneri privați.
Parcul de Știință și Tehnologie Danubius este un proiect modular, scopul acestuia fiind dezvoltarea durabilă a județului Călărași. Parcul va cuprinde un campus educațional pentru copii și adulți cu accent puternic pe partea practică. În ceea ce privește cercetarea, pe prim-plan vor fi tehnologiile informaționale și de comunicații, precum și sursele de energie verde. Nu în ultimul rând, vor putea fi înființate start-up-uri de tehnologie. Parcul va fi o scenă de acțiune integrată, interdisciplinară și transdisciplinară în care vor fi puse laolaltă educația altfel decât la școală, cercetarea și producția.
La întâlnirea organizată la sediul CJ Călărași, alături de organizatori au mai participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Călărași, ai Primăriei Municipiului Călărași, ai Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași și ai Ministerului Educației.