Luni, 24 aprilie 2023, Comitetul de Monitorizare al noului Program pentru Regiunea Dunării 2021-2027, a publicat lista cu cele 90 de expresii de interes care au fost selectate în etapa a doua a primului apel de propuneri de proiecte finanțate din noul Program Transnațional – Danube Region Programme. În total, în cadrul primei etape, care a fost deschisă în perioada 29 septembrie - 21 noiembrie 2022, au fost depuse 290 de expresii de interes în valoare de peste 400 milioane de euro.
ADR Sud-Muntenia, prin Serviciul Proiecte și Relații Internaționale, s-a înscris în program cu două expresii de interes, atât în calitate de lider de proiect cât și ca partener, ambele fiind declarate eligibile pentru etapa a doua, care va fi deschisă în perioada 24 aprilie 2023 - 16 iunie 2023. În România, doar 6 entități care au depus aplicații în calitate de lider de proiect au trecut de prima etapă, cea a selecției expresiilor de interes.
Danube4SEecosystem - Consolidarea dezvoltării economiei sociale prin implicarea Autorităţilor Publice Locale în ecosistemul de sprijin al întreprinderilor sociale pentru o piață a muncii mai incluzivă în regiunea Dunării este expresia de interes în cadrul căreia ADR Sud-Muntenia va fi lider de proiect. Consorțiul este format din 14 parteneri din Regiunea Dunării. Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta în comun politici inovatoare pentru întreprinderile sociale prin implicarea autorităților publice locale în ecosistemul de sprijinire a întreprinderilor sociale, pentru a spori ocuparea incluzivă în regiunea Dunării, sprijinind în același timp funcționarea sustenabilă a acestora.
Back on Track - Sprijinirea (re)integrarii pe piața muncii sau a educației NEET din mediul rural prin creșterea rezistenței și mobilității virtuale a acestora este cea de-a doua expresie de interes care s-a calificat pentru depunerea unei aplicații complete. Consorțiul este format din 12 parteneri, lider de proiect fiind ÖJAB Austria - Austrian Young Workers Movement. Obiectivul principal al proiectului este promovarea și integrarea mai ușoară a tinerilor NEETs din mediul rural în societate, educație, formare sau pe piața muncii din regiunea Dunării. Prin soluții personalizate de educație și mentorat la distanță, proiectul facilitează incluziunea digitală a tinerilor NEETs din mediul rural, sprijinindu-i prin creșterea potențialului lor intelectual și a capitalului uman.
Pentru mai multe informații accesați https://www.interreg-danube.eu/news-and-events/programme-news-and-events/8193 .