ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia: Inițiative pentru combaterea sărăciei energetice la conferința internațională EPAH din Barcelona

În perioada 15-16 octombrie a.c., Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, împreună cu Octavian Dobrescu, șef Serviciu Achiziții Publice şi Asistență Tehnică și Dan Crivăț, șef Serviciu Administrativ, participă la cea de-a patra conferință anuală internațională „Energy Poverty Advisory Hub” (EPAH), de la Barcelona, Spania.

Evenimentul, organizat de Direcția Generală pentru Energie a Comisiei Europene, se axează anul acesta pe tema „Oportunități pentru combaterea și reducerea sărăciei energetice”. Conferința reunește administrații locale, factori de decizie politică, experți și alte părți interesate, toate dedicate reducerii sărăciei energetice și promovării soluțiilor durabile. Accentul este pus pe implementarea măsurilor și politicilor la toate nivelurile de guvernare.

Spania, inclusiv Barcelona, lider în tranziția energetică și climatică, prioritizează combaterea sărăciei energetice prin inițiative de sustenabilitate și locuințe accesibile. Temele abordate la eveniment includ politici inovatoare, colaborări și investiții strategice pentru un viitor energetic durabil și echitabil. Participanții vor discuta despre provocările și oportunitățile pentru construirea unui viitor energetic rezilient și incluziv. Sesiunile paralele vor prezenta rezultatele și lecțiile învățate din cadrul sistemului de asistență tehnică EPAH, care a sprijinit peste 80 de administrații locale din UE.

Începând cu perioada de programare 2021-2027, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia acționează ca Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, finanțând proiecte în eficiența energetică și reducerea emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, din 2022, ADR Sud-Muntenia implementează proiectul ELENA, sprijinit financiar de Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru peste 100 de clădiri publice din regiune.

De asemenea, PR Sud-Muntenia va sprijini finanțarea proiectelor care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor unifamiliale prin intermediul unui mecanism implementat în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, cu sprijinul BEI.

Participarea la eveniment consolidează capacitatea instituției în gestionarea proiectelor de eficiență energetică și pregătește perioada post-2027, prin identificarea actorilor cheie și lecții de bune practici europene. Însusirea informațiilor referitoare la exemplele de bună practică prezentate, lecțiile învățate diseminate de alți participanți, prezentările privind direcțiile noi de dezvoltare la nivel european vor contribui la dezvoltarea unui program viitor aliniat la tendințele europene, precum și posibilitatea de identificare a altor proiecte, finanțate din fonduri europene, ce pot fi dezvoltate în sprijinul regiunii Sud-Muntenia.

Mai multe detalii despre Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, puteți afla accesând site-ul dedicat acestuia, la următoarea adresă: https://2021-2027.adrmuntenia.ro/

Alte știri ADR Muntenia