ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia, la a doua întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului DESICE

În perioada 28-29 ianuarie 2025, a avut loc la Bled, Slovenia, cea de-a doua întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului „DESICE - Îmbunătățirea ECONOMIEI CIRCULARE prin design inovativ de produs, finanțat prin Programul Interreg Europe. La întâlnire au participat, din partea Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia, Andreea Tudose și Mădălina Dinu, experți în cadrul Serviciului Proiecte și Relații Internaționale, Direcția Dezvoltare, Rodica Chivu, reprezentant al Consiliului Județean Teleorman și Lorita Constantinescu, reprezentant al organizației Ateliere Fără Frontiere, în calitate de stakeholderi.

La cea de-a doua întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului DESICE, organizată de către partenerul din Slovenia, Centrul de suport pentru afaceri Kranj L.t.d., au participat reprezentanții partenerilor proiectului, alături de stakeholderi care activează în domeniul economiei circulare prin design inovativ de produs. În cadrul evenimentului, au fost prezentate bune practici privind acest domeniu din cele șapte țări implicate în proiect (Grecia, Belgia, Slovenia, Lituania, Italia,  România și Estonia). De asemenea, s-au discutat aspectele legate de managementul proiectului, problemele administrative și deciziile asupra următorilor pași necesari pentru implementarea proiectului.

În cea de-a doua zi a evenimentului, au fost organizate vizite de studiu la două organizații – Center Rog și Technology Park Ljubljana – implicate în activități din sfera economiei circulare prin design inovativ de produs. În cadrul acestor vizite, partenerii și stakeholderii prezenți au avut oportunitatea să vadă cum sunt implementate diverse proiecte și activității specifice de promovare și conștientizare a economiei circulare de către cele două organizații din Ljubljana, Slovenia.

Obiectivul DESICE este de a îmbunătăți implementarea politicilor regionale și locale care vizează sporirea capacității designerilor de produse în economia circulară. Proiectul va trece la schimbul intensiv de cunoștințe prin identificarea de bune practici orientate către politici și modele de afaceri inovatoare privind proiectarea circulară a produselor și serviciilor. Mai precis, proiectul va căuta să sporească capacitatea circulară a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung. Această consolidare a capacităților va aduce multiple beneficii, inclusiv un design îmbunătățit al produsului, oportunități sporite de piață, economii de costuri, inovare și o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare. Bunele practici vor servi drept inspirație pentru ca fiecare zonă participantă să realizeze o schimbare de politică. Designerii locali vor acționa ca consultanți în domeniul economiei circulare pentru a contribui la tranziția către un model de economie circulară în regiunile participante.

Consorțiul proiectului este format  din șapte parteneri: Lider de proiect: ANATOLIKI SA – Organizație pentru Dezvoltare Locală – Grecia, Consiliul Economic al Flandrei de Est – Belgia, Centrul de suport pentru afaceri Kranj, L.t.d. – Slovenia, Municipalitatea Salonic – Grecia, Centrul Lituanian de Inovare - Instituție Publică – Lituania, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia – România, Asociația Municipiilor din județul Tartu – Estonia și Uniunea Provinciilor din Italia Emilia-Romagna – Italia.

Mai multe informații despre proiectul Danube4SEecosystem puteţi afla accesând site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia: Proiectul Desice (adrmuntenia.ro)

1_7.jpeg
2_8.jpeg
3_3.jpeg
4_2.jpeg

Alte știri ADR Muntenia