În perioada 12-14 februarie 2024, doi reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare (ADR) Sud-Muntenia au participat la conferința de lansare și prima întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului Back on Track –„Sprijinirea (re)integrării pe piața muncii sau în sistemul educațional a tinerilor NEETs din mediul rural prin creșterea rezilienței la schimbare și a mobilității virtuale a acestora”, finanțat în cadrul Programului pentru Regiunea Dunării.
Echipa ADR Sud-Muntenia a fost însoțită de partenerul strategic asociat în cadrul proiectului, reprezentant al AJOFM Argeș. La evenimentul organizat la Viena, Austria, în format hibrid, de către liderul de proiect ÖJAB Austria - Austrian Young Workers Movement, au participat partenerii proiectului precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Secretariatului Comun al Programului, actori importanți din sectorul educație și piața muncii, autorități publice și reprezentanți ai mediului academic.
Subiectul principal dezbătut în cadrul conferinței a fost cu referire la abordarea provocărilor cu care se confruntă 13,1% dintre tinerii din regiunea Dunării care sunt NEET, obiectivul fiind de a reduce această rată la sub 9% până în 2030.
Pe parcursul următoarelor două zile, comitetul de coordonare a proiectului, format din cei paisprezece parteneri, împreună cu partenerii strategici asociați, au prezentat obiectivele specifice și activitățile care urmează a fi implementate până la finalizarea proiectului, în iunie 2026.
Proiectul Back on Track este implementat de ADR Sud-Muntenia în calitate de partener. Obiectivul principal al proiectului este promovarea și integrarea mai ușoară a tinerilor NEETs din mediul rural în societate, educație, formare sau pe piața muncii din regiunea Dunării. În 2021, Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o problemă semnificativă, deoarece 13,1% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani au fost clasificați ca fără educație, angajare sau formare (NEET), impactând în special regiunile rurale. Pentru a contracara această problemă, UE și-a stabilit un obiectiv de a scădea rata NEET la sub 9% până în 2030 și și-a propus să revitalizeze zonele rurale. În vederea atingerii acestor obiective, Back on Track se va concentra pe implicarea și integrarea tinerilor inactivi, marginalizați. Proiectul își propune să le înțeleagă nevoile, să le ofere sprijin personalizat, să le îmbunătățească abilitățile și bunăstarea mentală. Incluziunea digitală joacă un rol esențial, oferind acces la oportunități urbane prin mijloace virtuale, încurajând integrarea NEET prin revitalizarea comunităților rurale. Proiectul intenționează să stabilească rețele, strategii de sensibilizare, programe de mentorat și modele de formare, oferind căi de dezvoltare și opțiuni de carieră în zonele rurale.
Proiectul Back on Track este implementat de către un consorțiu format din paisprezece parteneri din Austria, Slovacia, România, Slovenia, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Germania.