ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia, la Conferința de lansare și prima întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului DESICE

În perioada 03-04 iunie 2024, a avut loc la Salonic, Grecia, Conferința de lansare și prima întâlnire a comitetului de coordonare a proiectului „DESICE - Îmbunătățirea ECONOMIEI CIRCULARE prin design inovativ de produs”, finanțat prin Programul Interreg Europe. La întâlnire au participat din partea Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia,  Andreea Tudose și Mădălina Dinu,  experți în cadrul Serviciului Proiecte și Relații Internaționale, Direcția Dezvoltare, Smaranda Nistor, reprezentantă a Universității Valahia și Dana Camelia Ilie, reprezentantă a Primăriei Municipiului Pitești, în calitate de stakeholderi.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia implementează proiectul „DESICE - Îmbunătățirea ECONOMIEI CIRCULARE prin design inovativ de produs”,  finanțat  din programul Interreg, în perioada 01.04.2024 – 31.03.2028.

La Conferința de lansare, organizată de către coordonatorul proiectului ANATOLIKI SA – Organizație pentru Dezvoltare Locală – Grecia, au participat reprezentanții partenerilor proiectului,  alături de stakeholderi care activează în zona economiei circulare prin design inovativ de produs. În cadrul evenimentului, partenerii din cele șapte țări (Grecia, Belgia, Slovenia, Lituania, Italia, România și Estonia) au prezentat instrumentele de politică regională abordate în cadrul proiectului, au făcut schimb de opinii cu privire la îmbunătățirea lor și au participat la vizite de studiu legate de proiectarea circulară în orașul Salonic. De asemenea, au fost discuții legate de managementul proiectului, probleme administrative și s-a decis asupra următorilor pași și termene limită pentru implementarea proiectului.

                Obiectivul DESICE este de acela de a îmbunătăți implementarea politicilor regionale și locale care vizează sporirea capacității designerilor de produse în economia circulară. Proiectul va trece la schimbul intensiv de cunoștințe prin identificarea de bune practici orientate către politici și modele de afaceri inovatoare privind proiectarea circulară a produselor și serviciilor. Mai precis, proiectul va căuta să sporească capacitatea circulară a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung. Această consolidare a capacităților va aduce multiple beneficii, inclusiv un design îmbunătățit al produsului, oportunități sporite de piață, economii de costuri, inovare și o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare. Bunele practici vor servi drept inspirație pentru ca fiecare zonă participantă să realizeze o schimbare de politică. Designerii locali vor acționa ca consultanți în domeniul economiei circulare pentru a contribui la tranziția către un model de economie circulară în regiunile participante.

Consorțiul proiectului este format din 7 parteneri: Lider de proiect: ANATOLIKI SA – Organizație pentru Dezvoltare Locală – Grecia, Consiliul Economic al Flandrei de Est (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw (EROV)) – Belgia, Agenția de Dezvoltare Regională din Gorenjska – Slovenia, Municipalitatea Salonic – Grecia, Centrul Lituanian de Inovare - Instituție Publică – Lituania, Nuovo Circondario Imolese – Italia, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia Călărași – România și Asociația Municipiilor din județul Tartu – Estonia.

Bugetul total al proiectului este de  1.585.500 euro, din care  bugetul ADR Sud-Muntenia este de 176.400 euro.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla aici:http://https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-desice/static/1917 

Alte știri ADR Muntenia