În perioada 18-21 martie, se desfăşoară Săptămâna Europeană a Cercetării și Inovării, eveniment organizat de Comisia Europeană la Bruxelles, în cadrul căreia sunt programate trei evenimente importante: summitul Consiliului European pentru Inovare, Conferința privind achizițiile publice pentru inovare și Zilele europene ale Cercetării şi Inovării.
Din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, la eveniment participă directorul general, Liviu Gabriel Muşat. Anul acesta se sărbătoreşte călătoria de 40 de ani prin programele-cadru de cercetare și inovare, fiind organizate dezbateri despre viitorul cercetării și inovării. Scopul evenimentului este o provocare-cheie pentru Europa, respectiv realizarea următoarei mari tranziții a economiei, societății și planetei noastre pentru a asigura un viitor durabil care să asigure bunăstarea cetățenilor. Evenimentul este esențial în găsirea de soluții de cercetare și inovare pentru această tranziție, lucrând politici, stabilind direcția, stimulând inovația și declanșând investiții. În același timp, evenimentul își propune să mobilizeze cetățenii UE și să crească gradul de conștientizare a importanței cercetării și inovării în abordarea provocărilor cu care se confruntă societatea.
În cadrul evenimentului emblematic al Europei în materie de cercetare și inovare a fost adoptat cel de-al doilea plan strategic pentru Orizont Europa, cel mai mare program de cercetare al Uniunii Europene.
Planul stabilește trei orientări strategice esențiale pentru finanțarea cercetării și inovării de către UE pentru ultimii trei ani ai programului (2025-2027):
- Tranziția verde;
- Tranziția digitală;
- Europă mai rezilientă, mai competitivă, mai favorabilă incluziunii și mai democratică.
Primul pilon al programului Orizont Europa consolidează poziția de lider a UE în domeniul științific, favorizând dezvoltarea cunoștințelor și a competențelor de înaltă calitate. Cel de-al doilea pilon susține cercetarea și inovarea care abordează provocările societale și tehnologiile industriale în domenii precum sănătatea, clima, energia, mobilitatea, securitatea civilă, alimentele și resursele naturale. Al treilea pilon al programului Orizont Europa se axează pe promovarea tuturor formelor de inovare și, în special şi a inovării revoluționare, prin intermediul Consiliului European pentru Inovare (CEI). CEI oferă un ghișeu unic pentru inovatorii care au un potențial ridicat de a crea piețe pentru viitor.