ADR Sud Muntenia

Cea de-a opta întâlnire a stakeholderilor proiectului ClusterFY, desfășurată online

Luni, 8 noiembrie, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a organizat online, prin intermediul platformei ZOOM, în cadrul proiectului ClusterFY, cea de-a opta întâlnire a grupului de stakeholderi interesați de îmbunătățirea instrumentelor de politică regionale sau naționale care urmăresc intensificarea proceselor de clusterizare, precum și stimularea cooperării interregionale printre clustere și rețelele de afaceri.

La eveniment au participat 18 reprezentanți din mediul academic, institute de cercetare, autorități publice, clustere și companii inovative.

În cadrul întrunirii, echipa ADR Sud Muntenia a prezentat stadiul actual al proiectului ClusterFY și activitățile adiționale aferente prelungirii perioadei de implementare până la data de 31 decembrie 2022.

Prelungirea perioadei de implementare s-a datorat faptului că ADR Sud Muntenia a depus o aplicație în cadrul apelului 5 de proiecte al Programului Interreg Europe pentru finanțarea unor activități suplimentare în vederea analizării efectelor pandemiei Covid-19 asupra clusterelor și IMM-urilor.

De asemenea, a fost prezentat și un raport preliminar de cercetare, în urma participării clusterelor la un sondaj de opinie cu privire la impactul pandemiei COVID 19. Obiectivul acestui chestionar a fost analiza impactului pandemiei asupra clusterelor și IMM-urilor și consolidarea colaborării lor în procesul de redresare și reziliență.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate două proiecte pe care ADR Sud Muntenia le implementează în calitate de coordonator: proiectul PROSME – „Promovarea IMM-urilor din Romania prin intermediul Enterprise Europe Network” și, respectiv, în calitate de partener, proiectul DepoSIT – „Dezvoltarea și testarea Instrumentului European pentru Auditul Inovării, cu accent pe inovare socială”.

La final, împreună cu participanții la eveniment, au fost discutate aspecte legate de analiza impactului pandemiei asupra clusterelor. Au fost astfel confirmate o parte din rezultatele studiului, dar și identificate noi provocări cu care s-a confruntat mediul de afaceri în context pandemic, precum și soluții în vederea gestionării eficiente ale acestora.

Proiectul ClusterFY – „Stimularea colaborării inter-regionale a clusterelor și integrarea în lanțurile valorice internaționale” are ca obiectiv principal îmbunătățirea instrumentelor de politică regionale sau naționale care urmăresc intensificarea proceselor de clusterizare, în special în sectoarele legate de tehnologiile generice esențiale (KET), precum și stimularea cooperării interregionale între/printre clustere și rețelele de afaceri și încurajarea integrării acestora în lanțurile valorice inovative.

Mai multe detalii cu privire la proiect găsiți accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-clusterfy/static/952, precum și pe site-ul proiectului–link: https://www.interregeurope.eu/clusterfy/.

Alte știri ADR Muntenia