Seminarul a avut ca scop prezentarea planurilor regionale de acțiune elaborate de țările partnere, a Strategiei Întreprinderilor Sociale pentru Regiunea Dunării, precum și de identificare de noi idei de îmbunătățire a acesteia.
În cadrul evenimentului, domnul Radu GORINCIOI, Coordonatorul Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, a prezentat Prioritățile Președinției anuale a României la SUERD. Acesta a subliniat faptul că Strategia UE pentru Regiunea Dunării se află în faza de redefinire a domeniilor prioritare. În acest moment, se intenționează relansarea SUERD în procesul de actualizare a Planului de Acțiune prin crearea unor sinergii între stakeholderii din regiunea Dunării și Comisia Europeană și operaționalizarea Punctului Focal pentru Asistență Tehnică. De asemenea, a lansat invitația liderului de proiect, IFKA - instituţie de drept public non-profit pentru dezvoltarea industriei – Ungaria, ca Proiectul SENSES să fie prezentat ca model de bună practică în cadrul Forumului Anual SUERD care va avea loc în perioada 27-28 iunie 2019, la București.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat stadiul economiei sociale în România de către reprezentanții AJOFM Prahova, în calitate de organism responsabil de implementarea politicilor de economie socială la nivel județean. De asemenea, a fost prezentat un exemplu de bună practică din Regiunea Sud Muntenia în domeniul economiei sociale, întreprinderea socială Eco Extract Ghimpați, din județul Giurgiu, companie care produce 10 tipuri de uleiuri presate la rece din diferite tipuri de semințe.
O parte importantă a evenimentului a fost prezentarea planurilor de acțiune elaborate de partenerii proiectului, precum și principalele acțiuni implementate până în prezent. În cea de-a doua parte a evenimentului a avut un loc un workshop în cadrul căruia partenerii și factorii de decizie politică din țările partenere au lucrat la crearea unei viziuni comune acceptate și validate cu privire la viitorul sectorului economiei sociale în Regiunea Dunării. Au fost formate patru grupuri de lucru în cadrul cărora s-au identificat cele mai importante valori ale sectorului economiei sociale care trebuie consolidate, cum văd partenerii și întreprinderile sociale viitorul economiei sociale în Regiunea Dunării și cum pot factorii de decizie politică să susțină acest sector.
Până la finalizarea proiectul SENSES, sfârșitul lunii iunie 2019, ADR Sud Muntenia va finaliza implementarea Planului Regional de Acțiune, parte a Strategiei Întreprinderilor Sociale pentru Regiunea Dunării, astfel, va fi derulată o Campanie de conștintizare asupra beneficiilor pe care economia socială le are asupra comunităților locale, creșterea incluziunii sociale și dezvoltarea durabilă.