ADR Sud Muntenia

Unitatea protejată Nazarcea Grup este cea mai mare din țară, având angajate 60 de persoane cu dizabilități

senses-antet-835x115_4.jpg

În perioada următoare, ADR Sud Muntenia va pro­mova întreprinderile sociale care au participat la evenimentele organizate în cadrul proiectului, fiind considerate modele de bună practică

Nazarcea Grup este o structură de economie socială care integrează în muncă persoane cu dizabilități în cadrul a 7 ateliere.

Nazarcea Grup este o inițiativă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, București, pusă în practică în anul 2008, când a fost închis Centrul de Plasament „Sf. Ștefan”. Pe infrastructura care exista la acel moment s-a început construcția structurii de economie socială. Deschiderea oficială a unității a avut loc în luna decembrie a anului 2011, de atunci și până în prezent fiind angajate în cadrul acesteia 130 de persoane cu dizabilități. În acest moment, numărul total de angajați este de 90 de persoane, dintre care, 60 sunt cu diferite dizabilitati. Dintre acestea din urmă, 32 cu normă întreagă și 28 cu norma redusa de lucru.

7 ateliere de lucru pentru persoane cu dizabilități

Pentru a fi, pe de o parte, o afacere sustenabilă și pe de altă parte, potrivită capacităților de muncă ale persoanelor cu dizabilități, au fost dezvoltate 7 ateliere, cu următoarele obiecte de activitate: producție de pâine si a altor produse de panificație, servicii de spălătorie auto, fabricarea articolelor ceramice ornamentale, servicii de spălătorie a articolelor textile și a covoarelor, servicii de tipar digital, personalizare, plottare etc, servicii de croitorie la comandă și reparații, cât și servicii de neutralizare si eliminare a deșeurilor periculoase.

Criteriile în stabilirea domeniilor de activitate

În alegerea business-urilor, în primul rând, s-a ținut cont de infrastructura existentă: funcționând pe locația unui centru de plasament, a fost posibilă amenajarea brutăriei în locul bucătăriei, spălătoriei textile pe locul spălătoriei centrului, iar pe terenul de sport al centrului, spălătoria auto, pentru a beneficia de spațiul generos pentru mașini. În al doilea rând, s-a ținut cont de abilitățile specifice pe care persoanele cu dizabilități le au, fiind alese: operațiuni simple și repetitive, nu foarte complexe, care să poată fi realizate fără intervenția unei alte persoane, activități care să nu necesite un contact direct cu clienții (exceptând spălătoria auto), sau activități specifice de lucru la computer (editare grafică, concepție grafică, tipărire și finisare), cunoscut fiind faptul că unele persoane cu dizabilități cu un anumit grad de școlarizare au excelente abilități de acest fel.

Nu în ultimul rând, a contat foarte mult piața de desfacere pe care urmau să intre: una în care povestea din spatele produselor sau a serviciilor nu contează decât într-o proporție de 1%, maxim 2%. Astfel, s-au orientat spre acele activități de producție pentru care aveau deja piața de desfacere, și anume către nevoile Direcției de Asistență Socială a Sectorului 1. Astfel, pȃinea și produsele de panificație sunt destinate centrelor de copii, adulți și vârstnici din Sectorul 1, în spălătoria auto se spălau, la început, mașinile din parcul auto al Direcției, serviciile de spălătorie textilă, precum și tipăriturile acoperă nevoile centrelor sociale ale sectorului. Croitoria asigură necesarul de echipament de lucru pentru toți angajații direcției (aproximativ 1.800 de angajați) cât și nevoia de cazarmament (lenjerii de pat, huse de pat, fețe de masă) pentru centrele sociale ale sectorului. Din acest motiv, în anul 2016 a fost creată și o stație proprie de neutralizare a deșeurilor cu potențial periculos, iar anul acesta au fost autorizați să facă și colectare și transport a acestor tipuri de deṣeuri.

Alte știri ADR Muntenia