ADR Sud Muntenia

Exemple de infrastructură verde-albastră, descrise în „Analiza regională privind infrastructura verde-albastră în regiunea Sud – Muntenia”

Luni, 1 noiembrie 2021, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a publicat broșura „Analiza regională privind infrastructura verde-albastră în regiunea Sud - Muntenia. Potențiale tipologii de infrastructură verde-albastră”, în care sunt exemplificate tipuri de activități ce pot fi realizate în proiecte implementate în domeniul infrastructurii verde-albastre.

O tipologie este compusă din mai multe funcții și este adaptată contextului local. Specificațiile tipologiilor ar trebui să considere managementul cantității apelor pluviale drept element central al proiectului, și să ia în considerare calitatea apei și îmbunătățirile aspectelor de mediu, cultură și de agrement ce rezultă din implementarea infrastructurii verde-albastră.

Soluțiile de infrastructura verde-albastră sunt bazate pe imitarea mediului natural și sunt proiectate pentru a conecta funcțiile hidrologice urbane (albastru) și spațiile de agrement permeabile (verde). Acest tipuri de intervenții pot remedia probleme tipice de drenaj, cum ar fi calitatea apei și inundațiile extreme. La nivel local, aceste soluții pot genera beneficii sociale și pot îmbunătăți calitatea mediului.

La o scara mai mare, acestea pot aborda provocările aduse de expansiunea urbană și de schimbările climatice.

Infrastructura verde-albastră include componente precum bazine de bioretenție, rezervoare de ploaie, pavaj permeabil, străzi verzi, acoperișuri verzi, sisteme de reutilizarea a apei, zone umede și parcuri inundabile. Acolo unde este necesar, acest tip de infrastructură este susținut de infrastructura și tehnologiile gri, tradiționale.

Descrierea tipurilor de elemente din componența infrastructurii verde-albastră poate fi regăsită în broșura publicată atât în limba română, cât și în limba engleză, pe site-ul ADR Sud Muntenia, www.adrmuntenia.ro, secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > POR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, titlul „Analiza regională a infrastructurii verzi-albastre”, link-uri: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/644/EBRD_BGI_Typologies_Ro.pdf (RO), respectiv https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/645/EBRD_BGI_Typologies_En.pdf (EN).

Alte știri ADR Muntenia