Fundația Compartir, cu sediul în comuna Drăganu, județul Argeș, este o organizație nonguvernamentală care desfășoară acțiuni educative și sociale destinate integrării și dezvoltării personale ale tinerilor. Principalele domenii în care își desfășoară activitatea sunt: integrare, viață sănătoasă, zone recreative și implicare în comunitate.
Activitatea fundației de desfășoară, în mare parte, cu sprijinul tinerilor care lucrează ca voluntari în organizarea taberelor pentru copii, participă în proiecte naționale de schimb de experiență între tineri, cursuri prin Programul Erasmus+ și cluburi de petrecere a timpului liber.
Moika de Salas, manager de proiect în cadrul fundației, a precizat că activitatea a început cu sprijinul autorităților publice spaniole, în anul 1997, iar motivația pentru a înființa această fundație a fost sprijinirea tinerilor orfani care părăseau orfelinatele și nu aveau o locuință sau un loc de muncă. Majoritatea nu țineau legătura cu familiile lor și nu erau educați pentru a găsi modalități de integrare pe piața muncii sau în viața socială. Astfel, a fost înființat un centru în care acești tineri erau educați pentru a putea fi integrați în societate.
În acest moment, fundația derulează activități educative, pentru a îmbunătăți dezvoltarea personală a copiilor și a tinerilor la sediul din comuna Drăganu, în zona de agrement de aproximativ 20.000 mp, amenajată cu piscină, dușuri, bucătărie, sală multifuncțională și o cabană din lemn. Printre activitățile realizate se numără: tabere de vară, cu participarea voluntarilor din România și din alte țări, proiecte în școli, club de agrement pentru petrecerea timpului liber al copiilor și tinerilor, implicare în comunitate (furnizarea nevoilor de bază pentru familiile nevoiașe, reparația caselor, amenajarea zonelor din apropiere, burse, etc).
De asemenea, pentru a îmbunătăți educația și dezvoltarea personală a tinerilor, aceștia sunt implicați în proiecte europene, prin intermediul cărora sunt încurajați să călătorească în străinătate și să cunoască oameni din diferite țări care se confruntă cu aceleași probleme, dar care au alte perspective.
Întreprinderile sociale, sprijin pentru rezolvarea problemelor sociale
Cel mai important mesaj pe care antreprenorii sociali vor să-l transmită instituțiilor publice, este acela că întreprinderile sociale își doresc și au posibilitatea să rezolve anumite probleme sociale, precum integrarea în comunitate a tinerilor, a persoanelor cu dizabilități, a oamenilor săraci sau a bătrânilor. Astfel, fiind în grija întreprinderilor sociale vor fi ocupați și vor simți că fac parte dintr-o comunitate și nu sunt o povară pentru aceasta. Moika de Salas spune că guvernul spaniol a înțeles beneficiile pe care aceste entități le aduc societății și sprijină înființarea întreprinderilor sociale prin reducerea taxelor, finanțarea cheltuielilor salariale pentru angajații întreprinderilor sociale sau punerea la dispoziție de spații în care să-și desfășoare activitatea.
Posibilități de creștere a impactului
Moika de Salas consideră că o promovare și comunicare bună prin intermediul școlilor, liceelor și al universităților poate ajuta la creșterea impactului activităților desfășurate și crede că autoritățile publice pot include proiectul ca parte a dezvoltării zonei, deoarece acest lucru va permite dezvoltarea a noi afaceri mici care pot îmbunătăți viața comunității.