ADR Sud Muntenia

Inaugurarea infrastructurii educaționale și de cercetare a Universității Petrol-Gaze din Ploiești, județul Prahova, modernizată prin Regio

Joi, 29 iunie 2023, Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a participat, alături de directorul Cabinetului Directorului General, Andreea-Mirela Tache, la inaugurarea infrastructurii educaționale și de cercetare realizată printr-un proiect finanțat prin Regio, la Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din municipiul Ploiești, județul Prahova. La evenimentul prilejuit de împlinirea a 75 de ani de activitate ai Universității, au luat parte rectorul UPG, Alin Diniță și prorectorul Daniela Popovici, în calitate de manager de proiect, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Proiectul „Modernizare, dotare și recompartimentare interioară la UPG Ploiești – Corp I” a fost realizat cu ajutorul fondurilor nerambursabile din POR 2014-2020, Axa prioritară 10 - „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritatea de investiții 10.1 - „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, Obiectiv specific 10.3 - „Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive”, apel dedicat învățământului universitar.

Proiectul a vizat creșterea nivelului de educație, care este factorul cheie al dezvoltării naționale ce determină, în mare măsură, activitatea economică și productivitatea, precum și mobilitatea forței de muncă, creând premisele unui nivel de trai ridicat și de calitate a vieții. Cu ajutorul fondurilor europene, clădirea a fost reabilitată, modernizată și dotată. Printre activitățile realizate în cadrul proiectului se numără și achiziționarea de echipamente și dotări de ultimă generație pentru laboratoare, săli de clasă, birouri (mobilier, laptopuri, imprimante, copiatoare, aparatură specifică fiecărui laborator) și refacerea în totalitate a instalațiilor electrice interioare. Astfel, 718  studenți din cadrul Facultății de Tehnologia Petrolului și Petrochimie, dar și profesori și personal auxiliar vor beneficia de o infrastructură educațională modernizată, în care pot desfășura procesul de învățământ în condiții optime.

Durata de implementare a investiției este de 75 de luni, în perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2023, iar bugetul are o valoare totală de 27.949.097,20 lei, din care peste 23,75 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), peste 3,63 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar aproximativ 559 de mii de lei reprezintă contribuția beneficiarului.

Până la această dată, în cadrul obiectivului specific 10.3, unde au putut fi depuse proiecte ce au vizat creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, s-au transmis 4 aplicații în valoare totală de 120,43 milioane de lei, ce au solicitat 118,6 milioane de lei - fonduri nerambursabile. Pentru o aplicație depusă s-a semnat contractul de finanțare cu o valoare totală de 27,95 milioane de lei și au fost solicitate fonduri publice în valoare de 27,39 milioane de lei.

La nivelul Regiunii de dezvoltare Sud-Muntenia au fost transmise până acum 2.175 cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,60 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,46 miliarde de lei. Pentru 915 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 9,94 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de peste 7,94 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară”, și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.

Potențialii beneficiari din județul Prahova au transmis 580 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală de 5,63 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de 3,87 miliarde de lei. Pentru 180 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 2,15 miliarde de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare peste 1,71 miliarde de lei.

Alte știri ADR Muntenia