ADR Sud Muntenia

Politica Urbană a României, ghidul tău pentru orașe sustenabile!

Politica_Urbana_a_Romaniei-800x453_0.png

În perioada septembrie 2019 – martie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice, și Administrației (MDLPA) derulează Proiectul „Elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a zonelor urbane din România”, este cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020.

MDLPA a semnat în data de 29 noiembrie 2019, în cadrul proiectului, un contract de asistență tehnică cu Banca Mondială pentru elaborarea primei Politici Urbane a României pentru care, în perioada martie - aprilie 2021, vor fi organizate o serie de evenimente online în toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu scopul de a prezenta direcțiile propuse de Politica Urbană a României pentru dezvoltarea orașelor românești și de a dezbate modele de bună practică pentru a crește implicarea comunității în dezvoltarea zonelor urbane.

În acest context, MDLPA invită toate părțile interesate, vineri, 9 aprilie, începând cu ora 9:30, la evenimentul online „Politica Urbană a României, ghidul tău pentru orașe sustenabile”, ce se va desfășura prin intermediul platformei Webex. Inițiatorii proiectului mizează pe implicarea, atât a specialiștilor în domenii relevante elaborării Politicii Urbane (factori de decizie, urbaniști, economiști, arhitecți etc.), cât și pe cetățenii interesați de dezvoltarea orașului lor și pe grupuri de inițiativă civică ce susțin proiecte urbane. Toți cei care doresc să participe la seminar sunt rugați să confirme prezența până joi, 8 aprilie 2021, printr-un mesaj la adresa de e-mail politicaurbana.romania@gmail.com, la telefon 0766/531.736 sau completând formularul de înscriere disponibil aici: https://forms.gle/TB6SRYPqSn827oTU8.

Politica Urbană reprezintă viziunea de dezvoltare urbană durabilă, incluzivă și rezilientă a României. Ea va stabili o agendă comună a autorităților publice de la nivel central și local pentru îmbunătățirea cadrului de dezvoltare urbană, prin furnizarea unui set de măsuri coerente și prin coordonarea și corelarea domeniilor sectoriale și a diferiților actori. Documentul va cuprinde un set de principii directoare de planificare, dezvoltare, management și susținere a zonelor urbane de toate dimensiunile, ce va rezulta în urma unui proces colaborativ și de stabilire a responsabilităților între toate nivelurile de guvernare, bazat pe implicarea tuturor actorilor urbani relevanți, inclusiv societatea civilă și sectorul privat.

Politica Urbană va respecta principiul autonomiei locale și subsidiarității. Ea nu are rolul de a înlocui politicile urbane și strategiile locale, ci de a le fundamenta.

O politică urbană națională pentru toate categoriile de zone urbane este fundamentală în implementarea obiectivelor de dezvoltare ale Noii Agende Urbane aprobate în cadrul Conferinței Habitat III a Organizației Națiunilor Unite, în 2016, respectiv în implementarea acțiunilor Agendei Urbane pentru UE.

Politica Urbană va fi elaborată în conformitate cu prevederile Noii Carte de la Leipzig, document ce va fi aprobat în cadrul Președinției Germaniei la Consiliul UE, semestrul II al anului 2020. Ea va asigura un cadru unic de planificare care va fundamenta programele de finanțare cu fonduri europene și naționale, pregătind astfel următorul exercițiu de finanțare 2021-2027.

Mai multe detalii despre Politica Urbană a României și informații privind modalitatea de implicare puteți afla de pe site-ul proiectului, www.citadini.ro.

Alte știri ADR Muntenia