ADR Sud Muntenia

UPA Solutions, o întreprindere socială care sprijină angajarea persoanelor cu dizabilități în companii multinaționale

senses-antet-835x115_6.jpg

În perioada următoare, ADR Sud Muntenia va pro­mova întreprinderile sociale care au participat la evenimentele organizate în cadrul proiectului, fiind considerate modele de bună practică.

Pe reprezentanții UPA Solutions i-am cunoscut încă de la începutul demarării proiectului SENSES. Aceștia au participat la întâlnirile organizate în cadrul proiectului, fiind ulterior selectați ca bună practică în domeniul economiei sociale.

UPA Solutions este o întreprindere socială care își desfășoară activitatea în București, având ca obiect de activitate integrarea susținută și adaptată a persoanelor cu dizabilitați pe pozitii cu responsabilitate profesională și satisfacția financiară a unei vieți normale.

Datorită obiectului de activitate, UPA Solutions este o companie inovativă, care a creat un nou serviciu, acela de a intermedia relațiile dintre un angajat, persoană cu dizabilități, și un angajator. Astfel, pentru fiecare angajat cu dizabilități se asigură comunicarea cu angajatorul prin intermediul unui consilier. Acesta îi explică persoanei cu dizabilități sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, atribuțiile și drepturile pe care le are, gestionând, de asemenea, și volumul de muncă pe care îl poate face fiecare angajat.

Aceasta este autorizată să furnizeze servicii de mediere și consiliere pe piața muncii, angajații săi fiind translatori pentru 4 societăți multinaționale, în așa fel încât angajatorii trasează task-uri și sarcini pentru angajații lor, persoane cu dizabilități, dar nu managerii lor sunt cei care îi verifică, ci angajații UPA Solutions. Aceștia fac medierea acestor sarcini  pentru o echipă totală de 200 de persoane cu dizabilități, fiind cei care transmit rezultatele și atrag atenția angajatorului atunci când sarcinile sunt prea complexe, prea complicate și nu corespund cu abilitățile angajaților.

Inspirație pentru alți antreprenori sociali

Pe viitor, reprezentanții companiei își doresc să dezvolte un produs de tip metodologie de insertie profesională cu succes a persoanelor cu dizabilitati.  Pentru a obține un impact mai puternic, aceștia au nevoie de finantare pentru a beneficia de know-how-ul altor țări europene și nu numai, care au soluționat această problemă, precum și de sprijin si de programe finanțate de la bugetul de stat, programe prin care atât persoanele cu dizabilități cât și angajatorii să aibe un punct de plecare și acces la informații corecte și de calitate.

Planuri de viitor

UPA Solutions vrea să dezvolte produsul „Metodologie de inserție profesională cu succes a persoanelor cu dizabilități, pentru angajatori”, să promoveze optim serviciul de mediere și translatare a sarcinilor și să dezvolte un serviciu de consiliere pe teme juridice și drepturi ale persoanelor cu dizabilități. De asemenea, plănuiesc crearea unui program aplicabil în școlile speciale, pentru a asigura îmbunătățirea accesului la informație și la creșterea nivelului de conștientizare a dreptului de a-și gasi un loc de muncă, pentru copiii cu dizabilități, care ajung la vârsta de adult. Nu în ultimul rând, plănuiesc să dezolte și să comercializeze un serviciu de consiliere pentru angajatori – mentoring și gestiune financiar legislativă a angajaților cu dizabilitati și să stabilească relații de colaborare cu parteneri internationali pentru dezvoltarea serviciilor mentionate mai sus.

Alte știri ADR Muntenia