ADR Sud Muntenia

Proiecte de succes, prezentate în cadrul evenimentului de Pitching, organizat de ADR Sud Muntenia în cadrul proiectului SENSES

senses-antet_0.png

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat în data de 6 februarie la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș din Pitești, evenimentul de tip pitching, prin care s-a urmărit stabilirea unor relații de colaborare - bazate pe schimb de experiență sau de bune practici, instruire și mentorat - între companiile care întreprind activități de responsabilitate socială și întreprinderi sociale.

La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului economiei sociale, ai mediului de afaceri, precum și ai administrației publice locale. Antreprenorii sociali și-au evidențiat activitatea desfășurată prin intermediul unor prezentări și mostre ale produselor create, iar reprezentanții juriului le-au furnizat idei pentru o dezvoltare sustenabilă a activității și le-au împărtășit din experiența lor de business. Din juriu au făcut parte Ciprian Stănescu, manager de parteneriate – ASHOKA România, entitate ce investește în economia socială, Doina Gențea, director ING Office Pitești, Simion Zanfir, director executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și Gilda Niculescu, șef Serviciu Dezvoltare, Direcția Dezvoltare și Comunicare, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Totodată, la pitching au fost prezenți atât antreprenori sociali, cât și persoane interesate să dezvolte o afacere socială. ECO Extract Ghimpați, Fundația Compartir, Asociația Caritas Câmpulung sunt structurile de economie socială care și-au prezentat activitatea, impresionând juriul și pe cei prezenți cu ideile sociale inovative și dedicarea de care dau dovadă.  Astfel, ECO Extract Ghimpați din Giurgiu este o întreprindere socială care contribuie la dezvoltarea economiei sociale în România și valorifică resursele umane și agricole locale prin crearea de locuri de muncă pentru persoane care provin din grupuri dezavantajate, prin generarea de surse de venit pentru gospodării de subzistență din Videle și din zonele limitrofe, prin achiziția de materii prime oleaginoase și plante aromatice de cultură, prin generarea de surse de venit pentru familii de etnie romă care nu dețin terenuri în proprietate, prin colectarea de plante din flora spontană, menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a consumatorilor ca urmare a plasării pe piață a unor produse naturale și nu numai. Principalul obiectiv de activitate constă în producția de uleiuri vegetale presate la rece și uleiuri esențiale din plante aromatice. În 2018, compania a creat, după o amplă cercetare științifică și de laborator împreună cu IBA București, un produs unic pe piața din România, și anume: SAGAX, un ulei presat la rece din cinci tipuri de plante oleaginoase, cultivate de producători locali din județul Giurgiu, care asigură organismului necesarul de acizi grași Omega 3-6-9 și vitamina E.

De asemenea, Fundația Compartir cu sediul în comuna Drăganu, județul Argeș, este o organizație nonguvernamentală, care desfășoară acțiuni educative și sociale destinate integrării și dezvoltării personale a tinerilor. Principalele domenii în care își desfășoară activitatea sunt: integrare, viață sănătoasă, zone recreative și implicare în comunitate. Asociația Caritas Câmpulung este o organizație al cărui obiectiv principal este integrarea morală, socială, educațională și economică în societate a tinerelor din orfelinate. Aceste ținte se realizează prin: asigurarea unei locuințe, a unui venit minim necesar pentru viață, pregătirea pentru a face față unui loc e muncă, încadrarea pe piața muncii și pregătirea acestora în vederea întemeierii unei familii.

Întreprinderile sociale prezente la eveniment, precum și alte structuri de economie socială care au fost implicate în activitățile proiectului, vor fi promovate în cadrul unei campanii de conștientizare și recunoaștere a antreprenoriatului social ce va fi organizată în perioada următoare de ADR Sud Muntenia.

Reamintim faptul că Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează în calitate de partener proiectul SENSES, finanțat în cadrul primului apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea. Obiectivul principal al proiectului SENSES îl reprezintă crearea unei rețele transnaționale de întreprinderi sociale, întreprinderi responsabile social, investitori financiari în economia socială, factori de decizie, mediul academic, care însumează 600-800 membri din regiunea Dunării. Rolul acestora este de a promova în comun un model inovator de întreprindere socială, precum și inovarea socială în dezvoltarea economică durabilă a regiunii Dunării.

Proiect co-finanțat prin fonduri ale Uniunii Europene (ERDF și IPA)
www.interreg-danube.eu/senses

Alte știri ADR Muntenia