ADR Sud Muntenia

Fonduri Regio pentru realizarea unui pasaj rutier în zona de nord a Polului de Creştere Ploieşti!

        Vineri, 11 ianuarie, s-a semnat un nou contract de finanţare în cadrul Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul „Poli de creştere”. Beneficiarul este judeţul Prahova, care primeşte asistenţă financiară pentru proiectul „Creşterea accesibilităţii către partea de nord a Polului de Creştere, în special către Spitalul Judeţean Prahova, prin realizarea pasajului rutier în continuarea DJ102 peste DN1B”.

 

          Cele trei părţi semnatare ale contractului de finanţare au fost reprezentate de: vicepremierul Liviu Nicolae Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice (MDRAP - Autoritate de Management pentru POR), Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova (beneficiar), şi Liviu Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (Organism Intermediar pentru POR).

 

          Contractul semnat vineri face parte din lista de proiecte prioritare inclusă în Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Ploieşti – Prahova, fiind al nouălea proiect finanţat în cadrul Regio. Valoarea totală a acestuia este de 78.595.330,24 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 77.125.927,56 lei (fonduri nerambursabile FEDR: 61.970.682,79 lei; valoare nerambursabilă din bugetul naţional: 13.612.726,22 lei; cofinanţare beneficiar: 1.542.518,55 lei).

Cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio se va realiza un pasaj superior de tip giraţie pe Drumul Judeţean 102, ce va asigura legătura între DJ102 şi DN1B prin bretele de acces denivelate. Pasajul va avea o lungime de 956,86 metri, iar bretelele de acces vor avea 286 de metri pe DJ102 şi o lungime de 388 de metri pe DN1B. Această investiţie va creşte accesibilitatea către şi dinspre localităţile aflate în zona de nord a Polului de Creştere Ploieşti – Prahova, prin separarea traficului perirban de traficul naţional şi reorganizarea circulaţiei rutiere, sprijinind astfel intensificarea legăturilor comerciale intraregionale.

 

Zona unde se va realiza pasajul este pe teritoriul comunei Blejoi, chiar la ieşirea din Ploieşti, în partea de nord, respectiv la intersecţia dintre DN1B şi DJ102, la km 4+920. Acesta este un sector de drum unde se reunesc volume mari de trafic, provenind din celelalte două drumuri naţionale - DN1 şi DN1A -, şi din municipiul Ploieşti, unde se creează fecvente ambuteiaje. Necesitatea realizării acestui pasaj se impune ca o consecinţă a intensificării traficului de tranzit ce se desfăşoară pe DN1, DN1A şi DN1B (centura municipiului Ploieşti), la care s-a adăugat traficul generat de dezvoltarea zonei comerciale şi de servicii din partea de nord a municipiului, noile cartiere rezidenţiale construite în zonă, precum şi prezenţa Spitalului judeţean de urgenţă. Astfel, traficul naţional, de tranzit, se va separa de cel aferent zonei de producţie şi servicii, al zonei comerciale existente şi al traficului de intrare – ieşire din partea de nord a Ploieştiului. Pasajul va înlocui intersecţia semaforizată existentă în prezent, asigurând legătura dintre DJ102 şi DN1B, prin bretele de acces denivelate, deviind şi separând astfel fluxurile de trafic.

 

 

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.

 

Alte știri ADR Muntenia