ADR Sud Muntenia

Phare 2000 CES, Un vis trudit cu incredere

Pensiunea Hangita

Campulung, Arges

Phare 2000 CES, Schema de finantare nerambursabila pentru intreprinderi noi, microintreprinderi, si intreprinderi mici si mijlocii recent infiintate.

Beneficiar : Hangita SRL, persoana de contact Anisoara Marmandiu

Concediul din 1990 le-a schimbat viata. In trecere prin Ungaria, familia Marmandiu a oprit la un motel. “Era o pensiune super, tinuta de doi soti si copilul lor. Ne-a placut atat de mult incat ne-am spus ca, daca luam un teren, facem o pensiune”, isi aminteste Anisoara Marmandiu. Si, nu a mai asteptat decat un an. In 1991, familia a rugat un arhitect sa proiecteze o pensiune cu zece camere, pe un teren de 400 de metri patrati. Lucrarile de constructie aveau sa inceapa un an mai tarziu. La vremea respectiva, doamna Marmandiu era proiectant la ARO, iar sotul ei, sef de restaurant.

Din acel moment, toate fondurile familiei au fost investite pentru construirea pensiunii. Dupa ani de munca, banii au ajuns insa la fundul sacului. Dintr-o data, visul a parut irealizabil. “Am apelat la un proiect Phare 2000, pentru ca trebuia sa facem finisajele. Aveam nevoie de echipament de bucatarie si de mobilier. Nu am fost in stare sa incepem afacerea fara acesti bani”, spune Anisoara Marmandiu. Ea se felicita acum ca nu s-a descurajat si, cu ajutorul ADR Sud Muntenia, a reusit sa primeasca suma necesara, in pofida a doua incercari anterioare neizbutite pentru obtinerea de fonduri nerambursabile. Prin acest proiect, firma familiei Marmandiu a primit 43.000 de euro, contribuind la randul ei cu fonduri proprii in valoare de 29.000 de euro.

In vara lui 2004, dupa 12 ani de asteptare, pensiunea “Hangita” si-a deschis portile pentru primii oaspeti. De atunci, farmecul aparte al zonei si ambianta oferita clientilor de proprietarii pensiunii au transformat “Hangita” intr-o poveste de succes. “Pe langa oaspetii din tara, numerosi clienti din strainatate revin la noi cu placere. Printre acestia din urma exista multi oameni de afaceri dornici sa investeasca in zona”, spune Anisoara Marmandiu. Pensiunea are zece camere cu grup sanitar propriu, insemnand 22 de locuri de cazare. Oaspetii au la dispozitie TV prin satelit, frigider si sauna. “Hangita” mai dispune de un restaurant cu o capacitate de 80 de locuri, care promoveaza bucataria traditionala. Pensiunea este cotata la trei stele si are 13 angajati.

Familia Marmandiu se gandeste acum sa-si extinda afacerea. Planurile includ construirea de noi locuri de cazare, intr-o cladire dotata si cu o sala de conferinte.