Administrarea şi monitorizarea activităţii agenţilor economici din zonele defavorizate a avut ca bază legală Ordonanţa de Urgenţă nr.24/1998 privind regimul zonelor defavorizate. Această activitate a fost o prioritate a Agenţiei şi a constat în sprijinirea agenţilor economici care au obţinut certificat de investitor, în scopul creşterii volumului investiţiilor cât şi a numărului de locuri de muncă nou create, în contextul respectării obligaţiilor stabilite prin actele normative specifice zonelor defavorizate.
Zonele defavorizate din regiunea Sud Muntenia au fost stabilite în judeţele Prahova şi Teleorman, astfel:
- în judeţul Prahova: Ceptura - HG nr.206/1999 , Filipeşti - HG nr.205/1999, pentru 10 ani şi Mizil - HG nr.986/2001, pentru 3 ani;
- în judeţul Teleorman : Zimnicea - HG nr.1280/2000, pentru 10 ani.
În intervalul de timp 2000-2002, pentru un numar total de 177 agenţi economici au fost eliberate Certificate de Investitor. Activitatea acestora a fost monitorizată pe toată durata de funcţionare în zona defavorizată .
În primii patru ani, mai precis până în septembrie 2003 , investiţiile au avut un trend ascendent, perioadă în care au fost create un număr de aproximativ 4500 locuri de muncă.
Negocierea Capitolului 6 privind concurenţa şi ajutorul de stat, armonizarea politicilor de stat cu politica UE a condus la diminuarea şi ulterior eliminarea ajutoarelor de stat pentru investitorii din zonele defavorizate.
Vom fi vârful de lance al Regiunii Sud Muntenia, o zona prosperă, cu o puternică identitate în România şi în Europa, în care vor trăi demn cei peste 3,5 milioane de locuitori ai săi.
Misiunea noastră consta în stimularea dezvoltării sociale si economice, echilibrate si durabile a Regiunii, prin elaborarea şi implementarea de strategii şi programe, atragerea de investiţii si promovarea Regiunii pe plan intern si extern.
Cheia reuşitei noastre este acţiunea în parteneriat cu administraţiile publice locale, societatea civila si mediul de afaceri.
Agenţia oferă comunităţii posibilitatea de a-si construi si afirma identitatea europeana, beneficiarilor servicii de cea mai buna calitate si personalului un mediu de lucru care sa îi aducă satisfacţii personale.
Capitalul nostru cel mai important îl reprezintă angajaţii Agenţiei, tineri, entuziaşti, competenţi, loiali, capabili sa asimileze noul. Ei vor face posibila punerea în aplicare a misiunii declarate.