Joi, 23 februarie 2023, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a organizat online, prin intermediul platformei Zoom, primul eveniment regional de diseminare și instruire în cadrul proiectului SHREC.
Întâlnirea de lucru a fost destinată actorilor interesaţi de utilizarea energiilor regenerabile pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon și comunității actorilor cheie care au semnat Convenția de colaborare în cadrul Programului de Învățare și Consolidare a Capacității Sud-Muntenia (PICC-SM).
Prin intermediul evenimentului au fost lansate activitățile de învățare și de consolidare conform planului de acțiune al proiectului SHREC, aflat în faza a doua a implementării. Vor fi abordate teme precum eficiența energetică în clădiri/locuințe, integrarea SRE și legislație suport și vor fi promovate concepte cum ar fi nZEB și comunitățile de energie ale cetățenilor.
În cadrul întrunirii, echipa de proiect din cadrul ADR Sud-Muntenia a prezentat stadiul implementării și Planul de acțiune pentru regiunea Sud-Muntenia, surse de finanțare pentru proiectele de eficiență energetică precum și noile servicii Enterprise Europe Network în materie de sustenabilitate dedicate IMM-urilor.
Totodată, doi reprezentanți ai stakeholderilor proiectului au prezentat audienței informații relevante potențialilor beneficiari: Inițiative în cercetare în domeniul rezilienței energetice și al surselor de energie regenerabil, prezentare susținută de către Conferențiar Universitar Mihai Sănduleac (Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnica din București) și Valorificarea surselor regenerabile de energie în România utilizând rezultate ale activității de cercetare, susținută de Dr. Ing. Gabriela Cîrciumaru (Șef Departament Surse Regenerabile și Eficiență Energetică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București).
Proiectul SHREC este implementat de ADR Sud-Muntenia în calitate de partener. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți politicile regionale și naționale, cu scopul de a crește ponderea energiei obținute din surse regenerabile în mixul global de energie și de a încuraja și facilita producerea și utilizarea surselor regenerabile de către întreprinderi, comunități și gospodării care țintesc spre un viitor cu un consum de energie mai scăzut în emisii de carbon. Proiectul este implementat de către un consorțiu format din opt parteneri din Olanda, Slovacia, Lituania, România, Italia, Spania, Franța și Suedia, al cărui Coordonator este Universitatea de Științe Aplicate Hanze din Olanda.
Mai multe detalii cu privire la proiect gasiți pe site-ul Agenției, la adresa: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-shrec/static/1203, precum și pe site-ul proiectului: https://www.interregeurope.eu/shrec/.