Scopul acestor acțiuni a fost de a prezenta partenerilor externi modul în care se implementează politicile de clustere în România, organizându-se totodată o vizită de studiu la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești – Mărăcineni, membru activ în cadrul Clusterului IND AGRO POL. În acest context, prezentarea câmpurilor experimentale aferente institutului, precum și a laboratoarelor de cercetare în care se produce material săditor pomicol și în care se creează soiuri noi de pomi și arbuști fructiferi, au fost însoțite de explicațiile oferite de Mihai Coman, directorul ICDP. De asemenea, în cadrul acestei vizite, Cornelia Muraru, manager al Clusterului IND AGRO POL, și Adrian Sandu, secretar general al Asociației Constructorilor de Automobile din România au avut ocazia de a prezenta repere importante din activitatea clusterelor.
În cea de-a doua zi a evenimentului, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, cu sprijinul Asociației Clusterelor din România - CLUSTERO, a oferit partenerilor oportunitatea de a participa la Conferința Clusterelor Europene 2019, organizată la Palatul Parlamentului, București, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
În data de 16 mai, a fost organizat Seminarul Interregional privind învățarea de politici despre clustere și crearea de sinergii cu alte proiecte și programe europene (între Programul INTERREG Europe și Programul Transnațional Dunărea). Totodată, partenerii au participat la dezbaterea ce a avut ca temă procesul de internaționalizare și de scalare a întreprinderilor mici și mijlocii, moderată de Emin Akcaoglu, profesor în cadrul Universității Beykent, Istambul, Turcia.
Evenimentul a reunit membri din echipa de implementare a proiectului din cele opt țări partenere și anume: România, Lituania, Olanda, Suedia, Slovacia, Grecia, Spania și Polonia, dar și reprezentanți din grupurile interesate de revizuirea politicilor privind clusterele.
Proiectul ClusterFY are ca obiectiv principal îmbunătățirea instrumentelor de politică regionale sau naționale care urmăresc intensificarea proceselor de clusterizare, în special în sectoarele legate de tehnologiile generice esențiale (KET), precum şi stimularea cooperării interregionale între/printre clustere şi rețelele de afaceri şi încurajarea integrării acestora în lanțurile valorice inovative.