ADR Sud Muntenia

Lansarea Albumului de colecționar „Călărași, mon amour pour toujours”

Călărași, 26 septembrie 2024 – Liviu Gabriel Muşat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a avut plăcerea de a lansa albumul de colecționar „Călărași, mon amour pour toujours”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Municipal Călărași, reunind iubitori ai istoriei și culturii locale.

Albumul reprezintă un proiect de suflet, realizat cu pasiune de Liviu Gabriel Muşat, și cuprinde o selecție impresionantă de peste 175 de cărți poștale și alte circulații poștale din colecția personală. Acestea surprind frumusețea și istoria orașului Călărași, fiecare carte poștală fiind o fereastră către povestiri și momente deosebite din trecut.

„Călărași, mon amour pour toujours” nu este doar un simplu album; este o călătorie în timp, care ne permite să redescoperim farmecul Călărașiului de altădată. Fiecare pagină evocă amintiri și emoții, subliniind legătura profundă pe care o avem cu orașul nostru, locul pe care îl numim „acasă”.

„Într-o lume din ce în ce mai preocupată de prezent, şi, mai ales, de viitor, într- o lume în care istoria, tradiţia şi cultura locurilor sunt din ce în ce mai centrifugate din sfera preocupărilor cotidiene, a încerca să aduci o rază de lumină asupra trecutului locurilor natale poate părea  un demers desuet, sortit eşecului.

Cu toate acestea, am purces pe această cale anevoioasă, cu speranţa că albumul de faţă să fie un testimonial pentru generaţiile viitoare de călărăşeni, dar şi o mică întoarcere în timp pentru nostalgicii de vârsta a doua sau a treia care au fost martori, măcar în parte, la devenirea urbei noastre  de suflet, Călăraşii, sau care au crescut cu poveşti ale înaintaşilor lor, zămislite la malul Borcei, în seri de mai, din susurul sălciilor şi clipocitul Bătrânului Danubiu.

Mijlocul prin care am ales să construiesc această introspecţie în trecutul oraşului este cartea poştală ilustrată. După ce, în 1894, a apărut prima carte poştală ilustrată în România (vestita ţărăncuţă româncă alături de pavilionul Expoziţiei Cooperatorilor de la Bucureşti, realizată de Constantin Jiquidi), iată că la doar câţiva ani apoi şi oraşul nostru recurge la acest modern mijloc de comunicare. Mai mult, dacă primele cărţi poştale ilustrate au fost realizate în alte părţi, aproape imediat după aceasta, edituri şi tipografii locale publică şi pun în vânzare minunatele cartonaşe cu imagini din Călăraşi, care vor duce pe multe meridiane mărturii iconografice despre urbea de la cotul Borcei.

Albumul de faţă nu îşi arogă nici pe departe calitatea de exhaustivitate. El cuprinde doar cărţi poştale pe care eu am reuşit să le adun în format fizic în modesta mea colecţie. Mai mult, nu îşi propune nici să fie concurent cu alte realizări similare, iar dacă la zestrea creată anterior de către acestea va avea şi el fărâma lui de complementaritate, atunci aş putea spune că mi-am îndeplinit obiectivul.

Pe lângă informaţiile cu caracter memorialistic, la fiecare carte poştală am adăugat şi informaţii din domeniul cartofiliei, al filateliei şi al ştampilografiei (unde a fost cazul), analizând şi francaturile acolo unde a fost posibil.

De asemenea, chiar dacă nu sunt cărţi poştale ilustrate, am introdus şi un mic capitol de circulaţii poştale, începând cu anul 1862, tot numai din propria-mi colecţie fizică, tocmai pentru a merge cât mai înapoi pe axa timpului şi a da o imagine şi mai concretă asupra realităţilor călărăşene. Aşadar, trebuie să ai rădăcini adânci pentru a năzui spre piscuri.”, a declarat Liviu Gabriel Muşat.

Participanții la lansare au avut ocazia să exploreze aceste pagini pline de istorie, să admire frumusețea locurilor cunoscute, dar și pe cele mai puțin cunoscute ale orașului, toate prin prisma viziunii lui Liviu Gabriel Muşat.

 

WhatsApp Image 2024-09-26 at 22.11.33 (2)_0.jpeg
DSC01947.JPG
DSC02019.JPG
DSC_4713.JPG
DSC_4711.JPG
DSC_4732.JPG
DSC01967.JPG

Alte știri ADR Muntenia