Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a participat la invitația primarului Liviu Nicolae Dascălu, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Sărbătoarea cireşelor”, prilejuit de „Ziua Comunei Mărăcineni”. S-a marcat astfel și împlinirea a 542 de ani de la prima atestare documentară a localității argeșene.
La eveniment au participat președintele Consiliului județean, Ion Mînzînă, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Argeș și județul Dâmbovița.
În cadrul festivităţilor de premiere au fost acordate plachete de excelență în semn de aleasă prețuire și recunoaștere a profesionalismului și dăruirii remarcabile dovedite în dezvoltarea și diversificarea relațiilor de colaborare instituțională. Directorul ADR Sud-Muntenia a primit din partea edilului, în numele Agenției, o astfel de plachetă aniversară pentru contribuția esențială adusă la dezvoltarea regională.
Onorat de distincție, Liviu Mușat a declarat: „Începând din această toamnă, ne pregătim să dăm comunităților din regiunea noastră peste 1,5 miliarde de euro pentru a realiza proiectele de care toate localitățile au atâta nevoie. Vreau să vă spun că nu îl cunosc de mult pe domnul primar dar, de când îl cunosc, ne-a asaltat cu tot felul de proiecte pe care dorește să le facă. Sunt convins că multe dintre acestea se vor implementa pentru binele locuitorilor. La mulți ani!”
Ion Mînzînă a afirmat că Mărăcineni este un model de bune practici privind administrația, atragerea de fonduri și investițiile:
„Să nu uităm că proiectele europene, guvernamentale și cele derulate alături de Consiliul Județean Arges au transformat localitatea Mărăcineni într-una dintre cele mai moderne comune din județul Argeș, dovadă și faptul că este extrem de atractivă pentru investitori, dar și pentru cei care aleg să vină să locuiască aici.”
În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, al cărui Organism Intermediar este ADR Sud-Muntenia, potențialii beneficiari din județul Argeș au transmis 501 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală de 3,93 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de 2,55 miliarde de lei. Pentru 175 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare peste 1,1 miliarde de lei.
La nivelul Regiunii de dezvoltare Sud-Muntenia au fost transmise până acum 2.175 cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,60 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,46 miliarde de lei. Pentru 925 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 9,97 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de peste 7,9 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară”, și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.