Parteneriatul dintre Consiliul Județean Prahova (lider de parteneriat) și Asocierea dintre Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” (I.N.C.E.) al Academiei Române și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (I.N.C.D.T.) a obținut fonduri nerambursabile pentru pregătirea documentației tehnice aferente proiectului „Aplicație online integrată pentru promovarea județului Prahova – N.O.I – NAȚIUNE, ORIGINE, IDENTITATE în județul Prahova”, în cadrul operațiunii „Sprijin la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniul specializare inteligentă”, pentru care ADR Sud Muntenia este, în premieră, administrator de schemă de minimis și finanțată din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, Axa prioritară 1 - „Întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI și diseminarea informațiilor privind aceste fonduri”, Obiectivul Specific 1.1 - „Întărirea capacității beneficiarilor de proiecte finanțate din FESI de a pregăti şi de a implementa proiecte mature”.
Prin proiectul „Aplicație online integrată pentru promovarea județului Prahova – N.O.I – NAȚIUNE, ORIGINE, IDENTITATE în județul Prahova” Consiliul Județean Prahova urmărește implementarea unui concept inovativ pentru industria turismului și promovarea unei transformări economice inovatoare prin realizarea unei aplicații online integrate ce va utiliza tehnologii holografice pentru atragerea vizitatorilor, duplicată într-un parc tematic dezvoltat de beneficiar, demers ce se încadrează în Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Sud Muntenia pentru perioada 2021-2027.
Intervențiile propuse prin proiect au în vedere promovarea județului Prahova printr-o aplicație online, cu suport de Realitate Augmentată (AR) și Realitate Virtuală (VR), incinte modulare și mobile, special amenajate și dotate pentru a asigura imersia vizitatorilor, care vor evidenția cele mai importante obiective turistice, istorice și geografice din județul Prahova și din tară, replicată într-un parc tematic dezvoltat de Consiliul Județean Prahova. Aplicația online integrată va cuprinde, printre altele, rute turistice, SMS-uri cu notificări privind evenimentele culturale, sportive etc. și o hartă interactivă a obiectivelor turistice. Soft-ul va avea integrată o soluție de Realitate Augmentată în care vor fi prezentate obiectivele turistice din județul Prahova, cu posibilitatea tehnologică de a adăuga orice alte obiective, din orice categorie, la nivel național. De asemenea, va fi completat de o platformă de Realitate Virtuală, care, folosind tehnologie specifică (ochelari 3D, pereți de realitate virtuală etc.) va transpune turiștii în povestea fiecărui obiectiv, Ie va da acestora posibilitatea de a vedea în detaliu și de a interacționa cu fiecare element. Prin algoritmi de inteligență artificială și machine learning vizitatorii vor putea să converseze cu personaje istorice, specifice fiecărui obiectiv. În acest sens, abordarea propusă este unică la nivelul României. Aplicația online dezvoltată va fi una modulară, pentru fiecare element de VR (obiectiv, epocă istorică, personaj etc.), cu posibilitatea de configurare a modulelor în orice manieră, pentru a asigura un parcurs mereu nou utilizatorilor. Elementele de VR vor fi disponibile inclusiv în platforma online, astfel încât vizitatorii acesteia să Ie poată descărca și rula pe dispozitivele proprii. Astfel, aplicația online va putea atrage un număr mult mai mare de utilizatori, turiști virtuali, atât din România, cât și turiști străini.
O altă direcție a proiectului va avea în vedere selecția, în vederea digitizării și randării 3D (acolo unde este cazul) a exponatelor valoroase ale muzeelor din județul Prahova și realizarea de tururi virtuale a acestor muzee, direct din site-ul web sau de pe aplicația mobilă dezvoltată prin proiect.
Platforma tehnologică va fi una deschisă, care să permită adăugarea de noi obiective, și transferabilă, ea putându-se aplica și pentru alte parcuri tematice, muzee și obiective turistice care ar dori să adere sau să preia și să utilizeze aceleași tehnologii și metode.
Bugetul pentru documentația tehnică realizată prin POAT are o valoare totală de 974.610 lei, din care 819.000 lei reprezintă valoarea totală eligibilă nerambursabilă (grant), iar 155.610 lei este contribuția beneficiarului. Durata de implementare a proiectului este de 11 luni, în perioada 15 februarie 2021 – 31 decembrie 2021, și va acoperi costurile de realizare a următoarelor componente ale documentației tehnice: studiu de oportunitate (384.000 lei, fără TVA), studiu de marketing (175.000 lei, fără TVA) și plan de afaceri (260.000 lei, fără TVA).
Cererea de finanțare pentru care a fost solicitată decontarea documentație tehnice din POAT va fi depusă de Consiliul Județean Prahova în exercițiul financiar 2021-2027, în cadrul programelor ce vor avea axe destinate finanțării specializării inteligente.
Prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 894 din 03.08.2020 a fost aprobată Schema de ajutor de stat și de minimis privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile, pentru perioada de programare 2021-2027, în domeniul specializării inteligente, iar Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a fost desemnată administrator al aceste Scheme la nivelul regiunii Sud – Muntenia.