ADR Sud Muntenia

Proiectul Danube S3 Cluster, prezentat la cea de-a patra întâlnire a stakeholderilor proiectului Bioregio

capitalizare.png

Proiectul “Danube S3 Cluster - Cooperare transnațională a clusterelor din domeniul agro-alimentar, bazată pe conceptul de specializare inteligentă în regiunea Dunării” a fost prezentat în cadrul celei de-a patra întâlnire a grupului actorilor interesaţi de revizuirea politicilor pentru economia circulară, ce a avut loc în data de 12 septembrie 2018, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București.

Un reprezentant al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, lider de proiect al Danube S3 Cluster, a prezentat proiectul în cadrul evenimentului organizat de INCDCP, filiala Călărași. Acesta implementează în calitate de partener proiectul Bioregio, finanţat prin Programul INTERREG Europe. Unul din obiectivele principale ale proiectului este “Îmbunătățirea politicilor regionale prin creșterea focalizării asupra economiei circulare pentru fluxuri organice (de ex. resturi alimentare/ biologice, nămol de la stațiile de epurare municipale și industriale, resturi vegetale din agricultură), care pot fi valorificate prin tehnologii similare”. Participarea Agenţiei  pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia la acest eveniment se datorează faptului că aceasta face parte din grupul actorilor interesați de politicile pentru domeniul bio-economie, acesta fiind unul dintre cele șase domenii de specializare, evidențiate în Strategia pentru Specializare Inteligentă a regiunii Sud Muntenia. Pe parcursul acestui eveniment, au fost identificate sinergii cu alte proiecte din domeniul agroalimentar, cum ar fi MiW-CEE, finanțat de guvernul Olandei, dar și bune practici de modele de afaceri din economia circulară din Finlanda, ce au fost identificate în cadrul proiectului Bioregio. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta cele mai bune practici identificate în domeniul economiei circulare, în domeniul inovării și managementului deșeurilor organice, reunind reprezentanți ai ministerelor, ai mediului de cercetare și inovare și ai grupului de acțiune locală din județul Călărași.

Proiectului Danube S3 Cluster are ca obiectiv principal stimularea ecosistemului antreprenorial bazat pe inovare în zona Dunării, prin elaborarea politicilor de cluster în contextul RIS 3, precum și prin îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de management al inovării și promovarea cooperării transnaționale a clusterelor în industria agroalimentară. Perioada de implementare a proiectului este 2 iulie 2018 – 30 iunie 2021. Bugetul total al proiectului este de 1.790.445,70 euro, din care bugetul ADR Sud Muntenia este de 194.170,40 euro. Contribuția ADR Sud Muntenia în proiect este de 2%, reprezentând 3.883,40 euro.

Alte știri ADR Muntenia