ADR Sud Muntenia
DESICE_Logo.png

PROIECTUL Desice

 

Proiectul „Desice – Enhancing CIRCULAR ECONOMY through innovative DESIGN/ Îmbunătățirea ECONOMIEI CIRCULARE prin DESIGN inovativ de produs” este finanțat prin Programul Interreg Europe – Obiectivul 2 – Economie Circulară.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea implementării politicilor regionale și locale care vizează sporirea capacității designerilor de produse în economia circulară.  Proiectul va trece la schimbul intensiv de cunoștințe prin identificarea de bune practici orientate către politici și modele de afaceri inovatoare privind proiectarea circulară a produselor și serviciilor. Mai precis, proiectul va căuta să sporească capacitatea circulară a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung. Această consolidare a capacităților va aduce beneficii multiple, inclusiv un design îmbunătățit al produsului, oportunități sporite de piață, economii de costuri, inovare și un management mai bun al lanțului de aprovizionare. Bunele practici vor servi drept inspirație pentru ca fiecare zonă participantă să realizeze o îmbunătățire a instrumentelor de politică. Designerii locali vor acționa ca și consultanți în domeniul economiei circulare pentru a contribui de jos în sus la tranziția către un model de economie circulară în regiunile participante.

Obiective specifice:

  • Îmbunătățirea implementării politicilor regionale și locale care vizează sporirea capacității designerilor de produse în economia circulară.
  • Sporirea capacității circulare a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung.

Perioada de implementare a proiectului : 01.04.2024 – 31.03.2028

Bugetul total al proiectului: 1.585.500 € euro, din care bugetul ADR Sud-Muntenia este de 176.400 euro. Contribuția ADR SM în proiect este de 3.528,00 euro.

Consorțiul proiectului

  1. Lider de proiect: ANATOLIKI SA – Organizație pentru Dezvoltare Locală
  2. Consiliul Economic al Flandrei de Est (EROV) – Belgia
  3. Agenția de Dezvoltare Regională Gorenjska - Slovenia
  4. Municipalitatea Salonic – Grecia
  5. Centrul Lituanian de Inovare - Instituție Publică – Lituania
  6. Nuovo Circondario Imolese – Italia
  7. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia – Romania
  8. Asociația Municipalităților din județul Tartu – Estonia

Rezultatele principale ale proiectului:

În cadrul proiectului, principala problemă abordată o reprezintă  provocările cu care se confruntă administrațiile locale în tranziția la principiile de proiectare circulară din cauza constrângerilor financiare, a lipsei de personal și a necesității de noi tehnologii și modele de afaceri.

Marea majoritate a produselor și a ambalajelor sunt create pentru unică folosință și apoi aruncate, prin urmare, sunt generate cantități masive de deșeuri și poluare. Pe măsură ce gropile de gunoi devin pline și microplasticele contaminează chiar și cele mai îndepărtate zone de pe Pământ, nevoia de schimbare devine urgentă.

Proiectul își propune să abordeze aceste provocări prin identificarea de bune practici și modele de afaceri inovatoare legate de proiectarea circulară a produselor și serviciilor. Prin activități de cooperare interregională, partenerii urmăresc să facă schimb de cunoștințe, să învețe unul din experiențele celuilalt și să își îmbunătățească politicile de dezvoltare regională. Totodată, proiectul își propune să sprijine dezvoltarea educației și formării în domeniul economiei circulare prin facilitarea schimbului de cunoștințe, îmbunătățirea politicilor și consolidarea capacităților în rândul părților interesate.

Proiectul va căuta să sporească capacitatea circulară a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung. Aceasta consolidare a capacităților va conduce la beneficii, cum ar fi un design îmbunătățit al produsului, oportunități sporite de piață, economii de costuri, inovare și un management mai bun al lanțului de aprovizionare.             

În cadrul proiectului sunt incluse activități specifice pentru schimbul de experiență între partenerii de proiect, cum ar fi:

Colectarea de bune practici cu titlu indicativ pe:

  • Proiectare circulară a produselor și ambalajelor
  • Practici regionale pentru creșterea capacității producătorilor în design circular
  • Programe educaționale relevante
  • Mecanisme de sprijin pentru designul circular

 

Evenimente B2B pentru crearea de relații de afaceri între designerii de produse care respectă principiile economiei circulare cu IMM-urile

  • Reuniuni interregionale, întâlniri cu stakeholderii și evenimente naționale în toate țările partenere
  • Vizite de studiu ale partenerilor de proiect și ale membrilor grupului stakeholderilor la bunele practici selectate
  • ‘Import workshops’ – evenimente de schimb de bune practici între doi sau mai mulți parteneri din proiect
  • E-Book cu o clasificare a bunelor practici colectate
  • Sinergii cu alte proiecte similare

    Ca urmare a implementării proiectului, designerii de produse care respectă principiile economiei circulare vor acționa ca și consultanți pentru a contribui la tranziția către un model de economie circulară în regiunile participante.