ADR Sud Muntenia

PTJ: S-a deschis apelul de proiecte „Sprijinirea tranziției forței de muncă”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ), a deschis apelul de proiecte „Sprijinirea tranziției forței de muncă”, în cadrul componentei „Sprijin pentru adaptarea la schimbare a lucrătorilor, întreprinderilor și antreprenorilor”. Astfel, Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) din 6 județe, printre care şi judeţul Prahova, din regiunea Sud-Muntenia, sunt beneficiarii eligibili ai acestor apeluri. Acestea pot depune proiecte în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sau entități/autorități/organizații din următoarele categorii: universități, ONG-uri, sindicate, patronate, structuri reprezentative ale mediului de afaceri, cu condiția ca selecția partenerilor să se realizeze în conformitate cu prevederile OUG nr. 133/2021 și să conțină inclusiv criteriul privind prestarea serviciilor în cadrul proiectului pe criterii teritoriale. Apelurile sunt de tip necompetitiv. Sunt finanțate acțiuni privind reconversia profesională a lucrătorilor, stimularea angajatorilor, sprijinirea capacității AJOFM și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, acțiuni legate de acordare de servicii de acompaniere socio-profesională, de ocupare, definire și actualizare permanentă a nevoilor de competenţe în judeţul Prahova.

Grupul țintă este reprezentat de întreaga populaţie a judeţului Prahova, iar perioada de implementare a activităților proiectului nu trebuie să depășească data de 31 decembrie 2029.

AJOFM Prahova va dispune de o alocare financiară de 12,93 milioane euro. Proiectele pot fi depuse până în data de 30 septembrie 2024, prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2021/SMIS2021+.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia deţine rolul de Organism Intermediar (OI) pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027 gestionând peste 277 milioane de euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv județului Prahova – pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde. Finanțarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în Județul Prahova, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.

Prin PTJ, în Prahova vor fi create 1.600 noi locuri de muncă, se vor înființa 369 de întreprinderi noi, 3.173 șomeri vor beneficia de programe de reconversie profesională și vor exista noi capacități de energie verde de 34 MW.

Programul Tranziție Justă 2021-2027 este publicat pe site-ul adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Programe implementate > https://www.adrmuntenia.ro/programul-tranzitie-justa-20212027/static/1559  

 

Alte știri ADR Muntenia