Comisia Europeană a organizat, în perioada 11-12 aprilie, la Bruxelles, cea de-a IX-a ediție a Forumului Coeziunii - un eveniment emblematic dedicat Politicii de Coeziune, derulat o dată la trei ani.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate unică pentru părțile interesate de a reflecta asupra rolului important pe care îl joacă politica de coeziune în bunăstarea tuturor persoanelor care trăiesc în Europa. Pe parcursul celor două zile, s-a discutat și dezbătut viitorul Politicii de Coeziune post-2027, cu ocazia lansării celui de-al 9-lea Raport asupra coeziunii, care arată că Politica de coeziune își îndeplinește misiunea de a reduce disparitățile economice, sociale și teritoriale din întreaga UE.
La eveniment, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, a participat Gabriela Călin, director Direcția Autoritatea de Management Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Forumul privind coeziunea a reunit aproximativ 1.000 de reprezentanți ai instituțiilor UE, ai autorităților naționale, regionale și locale din toate statele membre, parteneri sociali și economici, precum și organizații neguvernamentale.
Pe baza învățămintelor desprinse din punerea în aplicare a Politicii de coeziune, comunicarea privind cel de-al 9-lea raport privind coeziunea subliniază necesitatea de a reflecta asupra modalităților de îmbunătățire a conceperii politicii pentru a-și îndeplini mai bine obiectivele tratatului.
Printre aspecte se numără:
-necesitatea descentralizării către nivelul regional a deciziilor privind implementarea politicilor de coeziune;
-accelerarea configurării și acreditării sistemelor de implementare la nivel regional a politicilor de coeziune;
-simplificarea procesului de accesare și de implementare a proiectelor finanțate din fondurilor de coeziune, atât pentru autoritățile responsabile de implementarea programelor, cât și pentru beneficiar;
-o mai bună orientare către performanță și corelarea cu reformele, precum și flexibilitățile integrate pentru a reacționa la evenimente neprevăzute.
Așadar, la nivel practic, acest lucru se traduce printr-o consolidare a programelor regionale, o mai bună aliniere a priorităților la nevoile și specificul de dezvoltare local și regional și consolidarea poziției autorităților regionale în sistemul de management al fondurilor de coeziune.