ADR Sud Muntenia

Resfințirea Bisericii Parohiei „Sfinții Voievozi”, monument istoric restaurat prin Regio

Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a participat, duminică, 2 iunie a.c., la slujba de resfințire a Parohiei „Sfinții Voievozi” din orașul Țăndărei, județul Ialomița, monument istoric restaurat cu ajutorul fondurilor europene.

Monumentul, ctitorit în 1839, în timpul domniei lui Alexandru Dimitrie Ghica și aflat în patrimoniul cultural al României, a fost restaurat prin proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

În perioada de implementare, au fost realizate lucrări de conservare, restaurare și consolidare a Bisericii, în valoare totală de peste 1,6 milioane de lei.

Pe lângă restaurarea propriu-zisă, s-a realizat şi digitizarea (scanarea 3D, procesarea datelor și crearea fișei de metadate) monumentului istoric restaurat pentru accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală, precum și crearea website-ului pentru monumentul istoric.

Obiectivul general al proiectului a vizat impulsionarea dezvoltării locale prin consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a identității culturale a Bisericii, urmărind principiul dezvoltării durabile.

Implementarea proiectului a făcut posibilă redarea unui obiectiv de patrimoniu cultural restaurat, conservat și amenajat corespunzător, întregii comunități locale, îndeosebi elevilor liceului teoretic „Paul Georgescu” din proximitatea Bisericii, care vor participa la orele de religie în lăcașul de cult restaurat, dar și credincioșilor ortodocși din parohie.

 

Alte știri ADR Muntenia