Acum ne puteți găsi și pe

Seminarul regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în parteneriat cu ADR Sud Muntenia au organizat marți, 13 februarie, seminarul regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, eveniment conceput pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României din 2018.

Seminarul, ce a fost găzduit de către Consiliul Județean Călărași, a fost destinat unui număr de 120 de persoane - reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, autorităților locale, organizațiilor civile, sfera academică, mediul privat și mass-media din regiunea Sud Muntenia.

Temele de discuții ale acestei întâlniri regionale au vizat dezvoltarea durabilă în regiunea Sud Muntenia, rolul autorităților locale în dezvoltare durabilă și conceptul smart city, muncă decentă şi creştere economică prin antreprenoriat social, afaceri locale pentru obiective globale, dezvoltarea durabilă în România – rolul educației, descreșterea – noua paradigmă a sustenabilității, dar și abordările teritoriale ale dezvoltării durabile. De asemenea, cu această ocazie, s-au purtat discuții privind necesitatea revizuirii Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă și modalitățile de implicare și implementare a acesteia.

Despre implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE și revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României a vorbit consilierul de stat László Borbély, care a susținut o prezentare despre principalele obiective ale dezvoltării durabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. Amploarea Agendei 2030 și natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerență și coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel și afirmă că în timpul președenției României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019 vor fi  întâlniri și discuții în România cu toți actorii la nivel european care au un cuvânt de spus în acest domeniu, deoarece va fi un an crucial din punctul de vedere al raportului Uniunii Europene către ONU.

Totodată, cu această ocazie, directorul adjunct Dezvoltare și Comunicare al Agenției, Daniela Traian, a susținut o prezentare privind dezvoltarea durabilă în regiunea Sud Muntenia, oferind detalii despre cele mai importante documente programatice elaborate de Agenția pentru Dezvoltare Regională pentru actualul exercițiu financiar, 2014 – 2020 - Planul de Dezvoltare Regională 2014 – 2020 și Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Sud Muntenia.

Această dezbatere a făcut parte din seria de întâlniri regionale pe care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului le organizează în fiecare dintre cele 8 regiuni ale României.

Prezentări

Implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE și revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României (8.8 Mb)
László Borbély - consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României
Dezvoltare Durabilă în Regiunea Sud Muntenia (2.9 Mb)
Daniela Traian, director adjunct Dezvoltare și Comunicare, ADR Sud Muntenia
Educația pentru agricultură durabilă (2.3 Mb)
Dr. Radu Antohe - expert în Politici agricole și dezvoltare rurală
Riscurile naturale și așezările umane - evaluare, vulnerabilitate, management (12.5 Mb)
Conf. dr. Dănuț Tanislav - Universitatea Valahia din Târgoviște

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.