Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar (OI) pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027, anunță semnarea primelor nouă contracte în cadrul Priorității 5, Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prahova, apelul dedicat Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) - „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”.
Acest prim apel de proiecte, care s-a încheiat în data de 20 mai 2024, s-a bucurat de o participare semnificativă din partea IMM-urilor din județul Prahova, solicitările depășind alocarea inițială.
Companiile din sectorul privat au putut depune proiecte cu valori cuprinse între 200.000 euro și 8.000.000 euro, pentru dezvoltarea investițiilor productive și crearea de locuri de muncă, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic.
Astfel, OI PTJ din cadrul ADR Sud-Muntenia a înregistrat 138 de proiecte depuse, în valoare totală de peste 565 milioane de lei, atingând un nivel de acoperire pe apel de peste 328%.
Primele nouă contracte de finanțare semnate au o valoare totală de peste 29 milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă din Programul Tranziție Justă fiind de peste 18 milioane de lei.
În cadrul apelului au fost susţinute proiecte pentru dezvoltarea investițiilor productive în IMM-uri care vor contribui la creșterea durabilă și la crearea de noi locuri muncă.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă 2021-2027 gestionează 277 milioane de euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv companiilor și administrațiilor publice locale din județului Prahova – pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde. Astfel, prin PTJ, în Prahova vor fi create 1.600 noi locuri de muncă, se vor înființa 369 de întreprinderi noi și vor exista noi capacități de energie verde de 34 MW. Întreprinderile mici și mijlocii din județ, dar și cele mari pot beneficia de sprijin financiar substanțial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei „verzi” și pentru a crea noi locuri de muncă. De asemenea, prin intermediul acestui mecanism de finanțare, autoritățile publice vor avea la dispoziție fonduri pentru creșterea eficienței energetice, dezvoltarea unui transport ecologic și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Finanțarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă în Județul Prahova, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.
Mai multe detalii despre Programul Tranziție Justă puteți obține accesând următorul link: https://www.adrmuntenia.ro/planul-teritorial-pentru-o-tranzitie-justa-in-judetul-prahova/static/1559